INSIDER

Lecsuktak két embert a webáruház-ügyben

Elrendelte a Budai Központi Kerületi Bíróság a két őrizetbe vett gyanúsított előzetes letartóztatását. A gyanú szerint a Mall.hu-nak is beszállító cégcsoport összesen 4,5 milliárd forint áfát tüntetett el.
  • Szerző: Ripost

Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntettével gyanúsítják egyebek mellett azt a két embert, akinek előzetes letartóztatását elrendelte a bíróság. Mint arról korábban beszámoltunk, a Mall.hu webáruháznak is beszállító cégcsoportban 4,5 milliárd forint általános forgalmi adót tüntettek el.

A webáruház budapesti székhelyén múlt kedden razziázott a Nemzeti Adó- és Vámhivatal a Nemzeti Nyomozó Irodával együttműködve.

A gyanú szerint a magyarországi webkereskedelem egyik ismert webáruháza mögött álló cég a webáruházon keresztül értékesített árukat egy cégláncolaton keresztül úgy szerezte be, hogy az EU területéről származó és belföldön értékesített áruk után az általános forgalmi adót nem vallották be, illetve nem fizették be.

A gyanúsítottakkal kapcsolatban az ügyészség álláspontja az, hogy szabadlábon hagyásuk esetén megnehezítenék, illetve meghiúsítanák a bizonyítási eljárást, valamint esetükben fennáll a bűnismétlés veszélye is.

A gyanúsítottak védői viszont azt mondják, a nyomozás több mint egy éve folyamatban van, a november 14-i akció során több száz nyomozó dolgozott, hatalmas mennyiségű iratanyagot foglaltak le, ezért a továbbiakban a gyanúsítottaknak lényegében nincs lehetőségük arra, hogy a nyomozást bármilyen módon meghiúsítsák, és ezt korábban sem próbálták meg. Az ügyészi indítványban szereplő cégek az ügyben nem érintett gazdasági társaságoknak is szállítottak. A védők az ügyészi indítvány elutasítására, illetve enyhébb kényszerintézkedés elrendelésére tettek indítványt, de a bíróság megalapozottnak találta az ügyészi indítványt - tájékoztatott a Fővárosi Törvényszék.

A Mall.hu közlése szerint a cikkben hivatkozott két letartóztatott személy a Mall.hu-t üzemeltető Internet Mall Hungary Kft.-hez semmilyen formában nem köthető. A szóban forgó két személy a múlt heti, több tíz céget érintő országos razzia során került a hatóság látókörébe. Az ügyben tudomásuk szerint egyetlen olyan gyanúsított van, aki a Mall.hu-t üzemeltető cég munkavállalója, de ő a nyomozás jelenlegi szakaszában rendelkezésre álló jegyzőkönyvek tanúsága szerint az elkövetési érték elenyésző részével terhelt és szabadlábon védekezik.

Az Internet Mall Hungary Kft. ellen nem indult büntetőeljárás. A társaság a múlt héten foganatosított házkutatások és lefoglalások miatt az ügyészségen panaszt terjesztett elő.

A Mall.hu fennakadás nélkül működik, és továbbra is mindenben együttműködik a hatóságokkal azért, hogy a nyomozást a lehető leghamarabb megnyugtatóan lezárhassák.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?