INSIDER

Hivatalos: május utolsó hétvégéjén már szabad lakodalmat tartani, a nyári táborok sem maradnak el

Ismét megtartotta a Kormányinfót Szentkirályi Alexandra és Gulyás Gergely. Itt vannak a kormány legfrissebb döntései.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely szót ejtett arról a 144 ezer Pfizer-vakcináról, amire a mai naptól lehet regisztrálni. Minden érintettet sms-ben fognak értesíteni, amit a legrégebben regisztráltak, de eddig még nem beoltottak fogják kapni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Közölte: a pünkösd utáni első héten érhetjük el az 5 millió beoltottat. Így jövő héten a kormány ismét tárgyalni fog az újabb enyhítésekről. A védelmi intézkedések augusztusig érvényben maradnak, de május végével igazolvánnyal a korlátozások nagy része megszűnik.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

„Bárhogy is alakulnak az oltások, május 28-tól lesz lehetőség a lakodalmak megtartására” – jelentette be a miniszter.

Bejelentették, hogy azok a magyar állampolgárok is kaphatnak védettségi igazolványt, akik bármely uniós, OECD-ország, NATO-tagország, Oroszországban és Kínában kapott oltást. Számukra egy kormányhivatalban kell bemutatni a külföldi igazolást, hogy a magyar okiratot is megkapják.

Gulyás szólt arról is, hogy az oltás mindenki számára elérhető, és ezért regisztráljanak minél többen. Közölte, hogy június elejére, közepére mindenkit, aki regisztrált, azt be fogják oltani. A társadalmi védettség növekedésével jelentősen csökkent a halálozás és a fertőzési szám is. Ettől függetlenül természetesen elengedhetetlen a higiénés szabályok további betartása.

Már benyújtotta a kormány az EU-nak az újraindítási tervet, amelyre a támogatást lehívja. Az egészségügyre a források 34 százaléka juthat, míg oktatásra több mint 50 százalék jut majd.

Budapest, 2020. október 8.
Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezetõ miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda sajtótermében 2020. október 8-án.
MTI/Kovács Tamás
Fotó: MTI

A bértámogatásokról azt mondta, hogy 87,1 milliárd forintnyi igény érkezett, és 86,5 milliárdot pedig ki is fizettek. Május 31-ig van még lehetőség bértámogatás igénybevételére.

Szentkirályi Alexandra bejelentette, hogy Június 1-től a nyári táborokat is meg lehet tartani. A szervezési feladatokat már el lehet kezdeni.

Arról is beszámolt, hogy már kész a védettségi igazolvány applikációja, de még nem élesítették.

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

- Eddig hét országgal állapodott meg Magyarország a védettségi igazolvány kölcsönös elismeréséről, most is sok tárgyalás zajlik

-Horvátországot leszámítva minden országba be lehet lépni védettségi igazolvánnyal, ahol van megállapodás

- A hitelmoratóriumról azt mondta, hogy nincs még döntés, tárgyalnak

- Sokan válogatnak a vakcinák között, ezért lassult az oltási sebesség

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?