INSIDER

Különleges módon emlékeznek meg a dunai tragédia koreai áldozatairól

Dél-Koreában teljesen máshogy emlékeznek meg az elhunyt szeretteikről az emberek, mint itt Magyarországon. Az ELTE Távol-keleti Intézet koreai tanszékének egyik oktatója magyarázta el, hogy Dél-Koreában milyen szokásokat tartanak az emberek.
  • Szerző: Ripost

Dél-Koreában úgynevezett terített áldozati asztallal búcsúznak elhunyt szeretteiktől az emberek, egészen másképp, mint Magyarországon.

„Az úgynevezett „Õsökről való megemlékezést” minden évben megtartják, méghozzá négy generációra visszamenőleg” – mondta a %Ripost%-nak Kovács Ramóna. Az ELTE Távol-keleti Intézet koreai tanszékének oktatója hozzátette: a megemlékezés megszervezése mindig a legidősebb fiúgyermek feladata.

Több család akkor is megtartja ezt a megemlékezést, ha a családban váratlan haláleset történik, mint például ez a hajókatasztrófa. – „A rokonok, hozzátartozók összegyűlnek és egy „áldozati asztalt” állítanak fel ételekkel, italokkal, sok helyen az ősi kínai karakterekkel megírt névtáblát is elhelyeznek az asztalon az elhunyt nevével. Aztán elhagyják a helyiséget, hogy a szellemek oda tudjanak menni, ugyanis elsősorban nekik szánják az étkeket” – mondja Kovács Ramóna.

Az ELTE oktatójának elmondása szerint a koreaiak általában fehér virágokkal emlékeznek. Ajándékba nem is nagyon visznek virágot, csak temetésre.

„A nemzeti összetartozás nagyon erős, ha koreaiakkal történik tragédia bárhol a világban, akkor azok is megemlékeznek az áldozatokról, akik nem ismerték”

– mondja Kovács Ramóna. Ez magyarázza azt a kiemelt figyelmet, amivel a Hableány áldozatainak sorsát kísérték.

És ezeket olvastad már?