INSIDER

Kulisszatitkok Jankovics Marcell utolsó alkotásáról, a 13 részes Toldiról

Jankovics Marcell utolsó alkotása volt a Toldi című animációs filmsorozat. Arany János karakterei a Duna Televízión elevenednek meg vasárnap esténként. Lapunk munkatársa a gyermekeivel az egész sorozatot megnézhette, a fiúk odavoltak érte!
  • Szerző: Ripost

A Toldi ugyanabban az animációs stúdióban született mint a Magyar népmesék és a Vízipók-csodapók című sorozat, a fennállásának 50. évét ünneplő Kecskemétfilm Kft. műhelyében.

„A Toldi animációs rajzfilmsorozat méltó darabja lesz a rajzfilm gyűjteményünknek. Méltán lehetünk büszkék közös kulturális kincsünkre, amelyet az új adaptációval megőrzünk az utókor számára” – értékelte a Toldi jelentőségét Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója a 7-nek.

A produkció különlegessége, hogy a jelenetek egyedi, kézzel rajzolt technikával készültek. A széria alkotója a Kossuth- és Balázs-Béla-díjas filmrendező, grafikusművész, Jankovics Marcell sajnos nem érte meg a premiert.

„Toldi történetét olyan irányból közelítjük meg, ahonnan korábban még senki: a mi főszereplőnk egy rettenetes természetű, szélsőséges érzelmekkel küzdő kamaszfiú. Általában nem egy serdülő történetét szokták kiolvasni belőle, miközben ilyen problémákkal is foglalkozik” – nyilatkozta a film előkészületekor Jankovics Marcell.

Jankovics Marcell
MTI/Balogh Zoltán

Jankovics utolsó műve keretet adott a pályafutásának, ugyanis Petőfi János Vitézével kezdte és most Arany Toldijával fejezte be munkásságát.

„Az volt a cél, hogy mindenkihez eljusson a Toldi remekmű” – mondta a filmsorozat producere, Mikulás Ferenc. Arany János szép költői képekben ír, ezért annak nem sok értelme lett volna, ha ugyanazt látjuk a képen, ami elhangzik. Jankovics Marcell elgondolásában három fontos dolog volt.

A filmben jelenjenek meg a társadal­mi, valamint a történelmi vonatkozások egyaránt, vagyis Nagy Lajos és az Anjouk kora, a harmadik pedig a hős ábrázolása.

„Szívből ajánlom minden korosztálynak, mindenki megtalálja benne azt, ami hozzá szól”– tette hozzá Bakonyi Péter, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. Gyermek, Ifjúsági és Film Főszerkesztőség főszerkesztője.

Azokat a gyerekeket, akik a bemutató vetítést látták, lekötötte a film, pedig egyben vetítették le nekik mind a 13 részt.

„Olyan ismerős volt, mintha már láttuk volna, pedig nem. Amikor Toldi harcolt és a haja az égnek állt, olyan volt, mint a Fehérló fia, amikor meg magyarázott valamit, akkor Mátyás királyra hasonlított” – mondta a 11 éves Sönberger Nimród.

„Az állatok, főleg a kutyák és a lovak olyanok voltak, mint a Magyar Népmesék állatai, fel lehetett őket ismerni” – tette hozzá öccse, Ábel.

S hogy a gyerekek szerint mi volt a legmenőbb a sorozatban? További érdekességekkel együtt megtudhatod a szeptember 28-én megjelenő 7-ből. Keresd az újságárusoknál!

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
A tökéletes habcsók titka
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?