INSIDER

Krokodilveszély miatt riasztották a magyar tűzoltókat!

Évről évre egyre többször riasztják tévesen a tűzoltókat, a mentőket, a rendőröket. Ezek nem csak telefonbetyárok: sokszor jóhiszemű emberek hívják fel tévesen a hatóságokat.
  • Szerző: Ripost

„Sok a téves bejelentés, de ezek általában jóhiszeműek, például az egyik házból látták, hogy a másik lakóházban ég egy szoba, a tűzoltók kimentek, bebizonyosodott, hogy nem a szoba égett, hanem egy óriástévén lángok biztosították a hangulatvilágítást” – mesélte Kisdi Máté a Metropolnak. A Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője mosolyogva mesélt egy másik történetet is: a bejelentő rémülten dadogta, hogy a kertjében a vízcsap mellett egy krokodil napozik, a tűzoltók a helyszínre siettek, kiderült, hogy egy műkrokodil volt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Eligazítás (Fotó: Metropol)

Emlékeztetett: ha valaki rosszindulatból tesz téves bejelentést, annak mindig következménye van.

Tavaly több mint háromezer riasztást kapott a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság, ennek több mint a fele műszaki mentés, kevesebb mint a fele tűzoltás volt.

Budapesten másfél perc alatt elstartolnak

A lap látogatást tehetett a VIII. Kerületi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon. Mint elmondták: a kocsiban hátul 4 beosztott tűzoltó, elől a sofőr mellett a parancsnok ül, összesen 6 ember indul bevetésre. A hivatalos menetidő szerint két perc alatt kell a riasztás megszólalása után a gépkocsinak utcán lennie. A fővárosban általában másfél perc alatt elindulnak az egységek. A tűzoltók állandó készültségben vannak, 24-48 órás váltásban dolgoznak, a huszonnégy órás szolgálatot negyvennyolc óra pihenés követi. A fővárosban 18 laktanya működik, 14 hivatásos tűzoltó-parancsnokság és 4 katasztrófavédelmi őrs, amely kisebb létszámmal működik.

Mi van a szerkocsin?

Egy bevethető tűzoltóautón tömlőt, motoros láncfűrészt, légzőkészülékeket, különböző tűzoltólétrákat, kéziszerszámokat találhatunk. Az autó természetesen vizet is szállít, a kisebbek kétezer, a nagyobbak négyezer litert.

Fotó: Metropol

Azért vannak kisebb tűzoltóautók a VII. és a VIII. kerületben, mert a szűk utcákban könnyebben lehet velük fordulni. A tűzoltást a kiszállított vízből kezdik meg, de közben az utcákon lévő tűzcsapokból már táplálják az autót. A jármű addig nem hagyhatja el a szertárat, amíg nincs újratöltve.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?