INSIDER

Közel 36 ezer adag Pfizer-vakcina érkezett– fotók

35 685 ember tudnak beoltani ezzel a szállítmánnyal.
  • Szerző: Ripost

Újabb, 35 685 ember beoltására elegendő vakcina érkezett a Pfizertől– mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs online sajtótájékoztatóján hétfőn.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Budapest, 2021. január 20.
Takács Gábor Géza, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezetõ fõgyógyszerésze hûtõbe teszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat 2021. január 20-án. Ezen a napon 36 ezer ember beoltására elegendõ vakcina érkezett az országba a Pfizertõl.
MTI/Koszticsák Szilárd

Békéscsaba, 2021. január 12. Hegyi Tibor vezető főgyógyszerész hűtőszekrénybe teszi az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat a Békés Megyei Központi Kórház Dr. Réthy Pál Tagkórházában 2021. január 12-én

Müller Cecília hozzátette, ez 61 tálcányi mennyiség, valamivel kevesebb lesz, mint amire számítottak.

Budapest, 2021. január 20.
Takács Gábor Géza, az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet osztályvezetõ fõgyógyszerésze kibontja az újonnan érkezett Pfizer-BioNTech-vakcinákat tartalmazó dobozt 2021. január 20-án. Ezen a napon 36 ezer ember beoltására elegendõ vakcina érkezett az országba a Pfizertõl.
MTI/Koszticsák Szilárd

Eddig 129 860 embernek elég védőoltás érkezett az országba, és 123 188-an – köztük idősotthonok 10 003 lakója és dolgozója – kapták meg az oltást. Az oltási terv megvalósításához elegendő vakcinamennyiségre van szükség, ezért fontos, hogy az európai uniós forrásokon kívül egyéb területeket is megkeressünk, és kizárólag a biztonságos, hatékony vakcinákkal oltsunk Magyarországon– jelentette ki.
A tisztifőorvos elmondta: a vizsgált kínai vakcina a teljes vírus elölt változatát tartalmazó vakcinák csoportjába tartozik, amelyek bevált oltóanyagok, és megbetegedést nem tudnak okozni.

976 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 354 252 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 95 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 11 615 főre emelkedett. A gyógyultak száma is folyamatosan nő, jelenleg 233 232 fő, az aktív fertőzöttek száma 109 405 főre csökkent. 4 218 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 294-en vannak lélegeztetőgépen. Az eddig Magyarországra érkezett vakcinákat mára gyakorlatilag felhasználták, eddig 130 318 fő kapott oltást, 2939 fő már a második oltását is megkapta. Az eddig beoltottak többsége egészségügyi dolgozó, emellett már tízezer idősotthonban lakó és dolgozó oltása is már megtörtént. Az oltás ütemét, gyorsaságát a vakcinák érkezése határozza meg. A következő vakcinaszállítmány ma érkezik, a Pfizer az előzőnél kevesebb, közel 36 ezer ember oltására elég oltóanyagot szállít. A kormány lassúnak tartja az EU által koordinált vakcinaszállítmányok ütemét, ezért keleti (kínai, orosz) vakcinák beszerzését is megcélozta, hogy mielőbb megkezdődhessen a lakosság tömeges oltása és korlátozások feloldása.

A koronavírus-járvány elleni védekezés új szakaszához érkezett azzal, hogy megérkezett a vakcina Magyarországra és december 26-tól zajlik az egészségügyi dolgozók oltása. Magyarország eddig 19,7 millió adag nyugati vakcinát kötött le, több tízmilliárd forint értékben különböző gyártóknál (Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Janssen, Curevac), ezekből jelenleg csak a Pfizer és a Moderna vakcinák rendelkeznek az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyével. Az első szállítmány a Pfizer-vakcinából érkezett Magyarországra 2020. december 26-án, így a kórházi oltópontokon elkezdődhetett az egészségügyi dolgozók oltása. A Moderna-vakcinából az első szállítmány január 12-én érkezett Magyarországra.

A Pfizer mai szállítmánya, az előzőnél kevesebb vakcinát tartalmaz, 35 685 fő oltását teszi lehetővé. Ezzel elsősorban az egészségügyi dolgozók oltása folytatódik. Kérjük, hogy azok az egészségügyi dolgozók, akik még nem tették meg, mielőbb jelentkezzenek az oltópontokon időpontért. Kórházi oltópontok elérhetősége: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?