INSIDER

Nem minden furcsa tünetért a koronavírus okolható

Pöttyök a szájban, bőrkiütések, sűrű orrváladék, eldugult orr, égő szemek, hátfájás, epefájdalom…  Sokan, akiket megfertőzött a koronavírus és megbetegedtek, úgy vélik, hogy a vírus újabb és újabb mutációi miatt bővül a koronavírus okozta betegség tünetlistája. Dr. Rusvai Miklós virológust kérdeztük, valóban lehetséges ez?
  • Szerző: Ripost

Egyre többeknél jelentkezik sűrű orrváladék, hurutos köhögés, miután elkapták a koronavírus-fertőzést és megbetegedtek. Más Covid-fertőzöttek furcsa pöttyökről számoltak be a szájukban, bőrkiütésekről a testük különböző részein, égő szemekről, sőt, még „epefájdalom”-ról is. Vannak, akik úgy vélik, hogy ezek a tünetek már a koronavírus különböző mutációinak következményei.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Dr. Rusvai Miklós szerint a fakultatív patogén baktériumok önmagukban nem okoznak betegséget, de képesek súlyosbítani a vírus által megindított folyamatot. Fotó: Tv2

Dr. Rusvai Miklós szerint nagy valószínűséggel a sűrű orrváladék, a hurutos köhögés már egy másodlagos baktériumos fertőzés következménye és nem a koronavírus vagy annak variánsai okozzák. „Vírusfertőzések soha nem idéznek elő zavaros, gennyes orrváladékot, mindig víztiszta, hígan folyó orrváladékozást indítanak el” – hangsúlyozza a víruskutató. Általában az orrüregben egyébként is jelenlévő – problémát viszont nem okozó – fakultatív patogén baktériumok önmagukban nem tudnak betegséget okozni. Ellenben, ha valamilyen vírusfolyamat zajlik a szervezetben és ráadásul az immunrendszert is meggyengíti, akkor képesek súlyosbítani a vírus által megindított folyamatot.

Az orrfolyás és hurutos köhögés már egy másodlagos baktériumos fertőzés következmény, nem a koronavírus vagy annak variánsai okozzák. Fotó: Profimedia

„Ezekre jellemző, hogy öt-hat nappal a vírusfertőzés után nehézlégzést, köhögést, torokfájást, lázat is okoznak. Ezért a betegség ebben a szakaszában már antibiotikumokat is lehet alkalmazni” – mondja a virológus, hozzátéve, hogy egyébként bármilyen vírusfertőzés után, például influenza és nátha után is kialakulhat ez a másodlagos fertőzés.

De mi lehet az oka például az égő szemeknek, bőrkiütéseknek és az epefájdalomnak?

Dr. Rusvai Miklós szerint ezek közül némelyek valóban következményei lehetnek a koronavírus fertőzésnek.

  • Az „égő szem” a kötőhártya-gyulladást jelzi, és ez szinte minden felsőléguti fertőzés kísérőjelensége lehet. Kialakulhat influenza vagy nátha során is, de természetesen a koronavírus fertőzés esetén is.

 

  • A bőrkiütések a koronavírus erekben történő szaporodása során, a bőr apró ereinek az elzáródását követően alakulnak ki, elsősorban a lábfejen, de más testrészeken is jelentkezhetnek.

 

  • Az „epefájdalom”-mal kapcsolatban a virológus a következőket mondta: „Az epe egy váladék (mint a nyál vagy a könny), tehát nem fájhat. Az epét a máj termeli, és az epehólyagban gyűlik össze. Ezekben a szervekben a koronavírus nem okoz elváltozásokat, de mivel a hasüregben vannak, lehet, hogy a vírus hatására esetenként kialakuló bélgyulladást kísérő hastájéki fájdalmat nevezhetik egyes betegek „epefájdalomnak”, de ez a szó orvosi szempontból nem értelmezhető.”

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?