INSIDER

Koronázást tartanak Magyarországon, te is ott lehetsz!

Ma kezdődik és három napon át élvezhető az ominózus esemény. Nem akármilyen helyszínt választottak hozzá a szervezők!
  • Szerző: J.J.

Hetedik alkalommal mutatják be a Koronázási Szertartásjátékot Székesfehérváron, a Nemzeti Emlékhelyen felépített szabadtéri színpadon. A produkciósorozat szombattól hétfőig látható.

A látványos előadást ezúttal is Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója rendezi, melyben a színészek mellett táncosok, zenészek, valamint 80 határon túlról érkező diák is közreműködik.

Az Árpád-ház nagy királyainak emléket állító sorozatban Szent István, Szent László, Könyves Kálmán, II. (Vak) Béla, III. Béla és II. András után 2019-ben a „második honalapító”, IV. Béla király koronázási szertartását és életét viszik színre. A pusztulást hozó tatárjárás után az országot újjáépítő IV. Béla az egyik legjelentősebb az Árpád-ház uralkodói között.

Az idei szertartásjátékban a rítus hangsúlyos szerepet kap, miközben bemutatja az uralkodó kiemelkedő élettörténetét. Az előadás alcíme Az élet magja kifejezés egyrészt a király uralkodását örökíti meg, másrészt arra a tényre utal, hogy ez a család négy szentet adott az egyháznak: Szent Margit mellett Szent Kingát, valamint Boldog Jolánt és Boldog Konstanciát. A szertartásjáték címszereplőjét Lábodi Ádám alakítja, felesége, Laszkarisz Mária szerepében Kubik Anna lép színre, Szent Margitot Varga Lili, Batu kánt Sághy Tamás személyesíti meg Mihályi Győző narrációja mellett.