INSIDER

Koronavírus: elkezdődött az AstraZeneca oltóanyagok kiszállítása!

A közmédia információi szerint az AstraZeneca oltóanyagait a kormányhivatalokba szállítják, és onnan viszik majd a háziorvosokhoz.
  • Szerző: ripost

Elkezdődött az AstraZeneca oltóanyagainak kiszállítása a kormányhivatalokba – tudta meg az M1 csatorna. A közmédia információi szerint az AstraZeneca oltóanyagait a kormányhivatalokba szállítják, és onnan viszik majd a háziorvosokhoz.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Ezzel a 18-60 év közti krónikus betegek koronavírus elleni oltása kezdődik meg, a rendelkezésre álló vakcina 20.400 embernek elegendő.

koronavírus vakcina astrazeneca

Székesfehérvár, 2021. február 7.
MTI/Vasvári Tamás

Magyarország 6,5 millió adagot kötött le a brit-svéd vakcinából. A közmédia helyszíni tudósítása szerint a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal népegészségügyi főosztályára kedd délelőtt 90 ampulla AstraZeneca oltóanyag érkezett.

Debrecenben ez már a kilencedik vakcina szállítmány, korábban hétszer a Pfizer-BioNTech, egyszer pedig a Moderna oltóanyagából kaptak.

A Veszprém Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályára 60 ampulla AstraZeneca vakcina érkezett kedden, ezeket szállítják majd ki a kijelölt háziorvosoknak.

A Heves Megyei Kormányhivatalba 30 ampulla AstraZeneca oltóanyag érkezett, ami 300 ember oltására elég.

Ezt 30 háziorvosi praxisban adják be. Pajtók Gábor heves megyei kormánymegbízott a közmédiának megerősítette, hogy 60 év alatti krónikus betegeknek adják be a brit-svéd vakcinát.

Vas megyébe 50 ampulla érkezett a brit-svéd oltóanyagból, amellyel a megyében 500 embert oltanak be a napokban a háziorvosok.

Wächter Walter Vas megyei tisztifőorvos kiemelte: ez az oltóanyag könnyen kezelhető, hűtőszekrényben tárolható, tehát nem igényel speciális körülményeket, viszont mivel még a 60 év feletti korosztályban nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű vizsgálat a hatásosságáról, a fiatalabbakat oltják vele.

Budapesten a fővárosnak szánt 720 AstraZeneca-ampullából egyet-egyet kapnak a háziorvosok, így mintegy 7200 embert tudnak majd beoltani.

Ezt a vakcinát azok kapják, akik szív- és érrendszeri betegségben, krónikus tüdőbetegségben szenvednek, daganatos betegségük van, cukorbetegek vagy szervátültetésen estek át.

Sára Botond, Budapest főváros kormánymegbízottja közölte: ütemezetten zajlik az oltási folyamat, minden héten fel kell használni a beérkezett vakcinaszállítmányokat. Hozzátette: a héten már négyféle vakcinával oltanak Budapesten.

A közmédia információi szerint most országszerte 2040 háziorvosi praxis kapja meg az AstraZeneca vakcinát. Eddig egy, 20 400 ember beoltására elegendő szállítmány érkezett a brit-svéd készítményből, és csütörtökre további, 22 800 ember számára elég adagot várnak.

Ettől a héttől már négy vakcinával is oltanak, a fővárosban kezdődik az orosz Szputnyik V vakcinával az oltás – közölte az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta: 560 fővárosi háziorvost kérnek arra, hogy válasszanak ki praxisukban öt embert, aki az oltópontokon kapja meg a Szputnyik V oltóanyagot. A vakcinából 2800 adag áll most rendelkezésre, és krónikus betegséggel nem rendelkezők kaphatják meg – tette hozzá.
Emlékeztetett, ebből az oltóanyagból „nem rendelkezünk tetemes mennyiséggel”. Még decemberben érkezett hatezer adag Szputnyik V, ebből laborvizsgálatok után szabadították fel a most beadható mennyiséget.
Ebből az oltóanyagból további húszezer ember beoltására elengedő mennyiség van az országban, de ezen tételek laboratóriumi vizsgálata még folyamatban van – jelezte.
A héten már nemcsak az oltópontokon használhatják, hanem a háziorvosok is olthatnak a Pfizer-vakcinával, amelyből kedden 85 410 adag érkezik Magyarországra, és egy ampulla 5-6 ember beoltására elég. A regisztrált beolthatók listáját az orvosok ismét megkapják, és a rendelőben kell megszervezni a legidősebbek oltását – mondta a tisztifőorvos.
Müller Cecília közölte: szintén a háziorvosoknál kezdődik a 18 és 60 év közötti, krónikus betegséggel élők oltása az AstraZeneca vakcinájával. 2040 háziorvos fog kapni egy-egy ampullát ebből az oltóanyagból, amelyből tíz-tíz ember beoltására lesz lehetőség. Ebből a vakcinából csütörtökön várható újabb szállítmány – tette hozzá.
Az AstraZeneca készítményéből is az idősebbek oltása kezdődik, de itt a krónikus egészségi állapoton is van hangsúly, hiszen fiatalabb emberek is élnek krónikus betegséggel – mondta. Ide sorolta a szív- és érrendszeri, a tüdő-, a vesebetegséggel élőket, a daganatos és a cukorbetegeket vagy a szervátültetetteket. Minden esetben a háziorvos szakmai döntésén múlik, hogy kiket olt be legelőször ezzel a vakcinával – emelte ki Müller Cecília.
Jelezte, hogy csütörtökön a Moderna vakcinájából is érkezik 21 600 adag.
Oltást eddig 291 396 ember kapott, 110 395-en pedig már valamelyik vakcina második dózisát is megkapták.
Müller Cecília fokozott figyelemre intett mindenkit, mert bár a járványügyi adatok javuló tendenciát mutatnak, az elvégzett tesztek „pozitivitási aránya” nő. Szintén nő a kórházban ápoltak és a lélegeztetőgépre szorulók száma: kórházban 3792 embert ápolnak a koronavírus szövődményeivel összefüggésben, közülük 304-en lélegeztetőgépen vannak.
Az adatok azt mutatják, hogy a járvány második hullámának lefelé menő szakaszában megtorpanás látszik, és sok helyen stagnál vagy emelkedik a vírus örökítőanyagának mennyisége a szennyvizekben. „Ez némi aggodalomra ad okot” – fogalmazott Müller Cecília.
Kérdésre válaszolva elmondta, eddig 24 mintában mutatták ki a vírus brit variánsát, a brazil és az dél-afrikai mutánsra pedig még nem bukkantak rá itthon.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?