INSIDER

Koronavírus: egy váratlan tömegbetegséget okozott a karantén

A karanténban töltött idő alatt nem csak az alakunk miatt van okunk az aggodalomra. Egy sokkal súlyosabb problémát is okozott a bezártság.
  • Szerző: Ripost

Mióta a koronavírus-járvány egy éve megjelent az életünkben, az orvosok azon dolgoznak, hogy mindent megtudjanak a vírusról. A koronavírus több veszélyt is rejt, mert nem tudni, hogy kire hogyan fog hatni.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A karantén is ront az emberek egészségén, ami így nemcsak az immunrendszerünket, de még az idegeinket is alaposan megviseli. Egy új kutatás szerint egy eddig nem várt rossz mellékhatása is van a járványnak.

Szemszárazság01

Fotó: Pixabay.com

Egy külföldi kutatás szerint 10-ből 6 embernek romlott a látása vagy szenved valamilyen szemproblémával a pandémia óta. Ezt támasztják alá a Google Trends adatai, mely szerint Magyarországon az utóbbi évben másfélszer annyian keresnek rá a „szemcsepp” szóra, mint az azt megelőző öt év alatt.

Napi 20 órában káros hatások érik a szemet, ami miatt rettenetesen elfárad, ezért szenvedünk különböző szemproblémákban – idézte a Metropol Valner Szabolcs szavait, aki az InfoRádióban beszélt erről. Ez elsődlegesen azt okozza, hogy rengetegen lesznek most szemüvegesek, vagyis elkezdett romlani az emberek látása. A másik gyakori eset, hogy nagyon sokaknak kiszárad a szeme: otthon, a fűtött lakásban töltötték az elmúlt fél-egy évet, és folyamatosan bámuljuk a képernyőt. Ilyenkor általában elfelejtünk pislogni, ami miatt a szem száraz lesz.

A harmadik probléma pedig az, hogy ezekből a gépekből folyamatosan áramlik az a mélykék fény, amely hosszabb távon roncsolhatja a retinát, vagyis a képességet arra, hogy egyáltalán lássunk.

„Szemcseppekből a pandémia kezdete óta 60 százalékkal többet adunk el. Az embereknek ég, fáj a szemük, ezt próbálják enyhíteni e szerekkel” – mondta Valner Szabolcs. Szemünk egészségének megóvására több egyszerű és praktikus megoldás is van, állítja az ügyvezető. Ilyen megoldás lehet a szemtornáztatás vagy a szabadban töltött órák, mivel a napfény regenerálja szemünket.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?