INSIDER

Koronavírus – Szlávik: Ott lesz második hullám, ahol sok a lazítás

Bár jelenleg Magyarországon alacsony a fertőzöttek száma, a veszélynek még messze nincs vége, hiszen a vírus továbbra is köztünk van.
  • Szerző: Ripost

A Bors dr. Szlávik Jánossal, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosával készített interjút a járványról és a kórház munkájáról a lap hétfői számába, amiben az orvos elmondta, hogy az elmúlt hetekben átlagosan 20–30 fertőzöttet kezelnek, akik közül csak néhányan szorulnak intenzív ellátásra.

„A kórházunkban napok óta nem halt meg koronavírusos beteg. Az ápoltak zöme idős, súlyos állapotban lévő ember, de most már előfordulnak külföldi, középkorú betegek is, ami eddig nem volt jellemző” – tette hozzá az infektológus.

A főorvos elmondta, hogy napi egy-két gyógyultat haza tudnak engedni a kórházból. „Többféle terápia létezik. Az egyik a Favipiravir tabletta, ami egy japán fejlesztésű gyógyszer. Ez a szer inkább a betegség első stádiumában alkalmazható, és nagyon ígéretes, sokan gyor­san felépülnek tőle. Szerencsére ebből Magyarország sokat beszerzett, így a járványkórházak rendelkeznek készletekkel.

Fotó: MTI/EPA/Divjakant Szolanki

A sok kritika miatt már csak speciális esetekben alkalmazzuk a hidroxi-klorokint, vagy az AIDS elleni kombinált kezelést, de egy új, amerikai szert, a rem­de­si­vir injekciós készítményt sikeresen használhatjuk súlyos tüdőgyulladásnál. Ennek a szernek nagyon erős a vírus ellenes hatása, elérhető idehaza” – sorolta a hatékony terápiákat a főorvos, aki azt is elmondta, hogy több beteg sikeresen lekerül a lélegeztetőgépről. „A koronavírusos tüdőgyulladás 10–14 nap alatt meggyógyul, azután szépen le lehet venni a betegeket a gépről” – magyarázta dr. Szlávik, aki szerint még az első hullámban vagyunk.

„Én annak a híve vagyok, hogy még az első hullám sem ért véget, hiszen mindennap találunk betegeket. Véleményem szerint ott lehet második hullám, ahol nagyon erősek a lazítások. Amíg Magyarország ragaszkodik az előírásokhoz, addig véleményem szerint nem robbanhat be újra a vírus. Szerintem nem nagy áldozat, ha idén elmaradnak a fesztiválok, és az sem, hogy maszkot kell hordani és távolságot kell tartani. Fontos, hogy aki betegnek érzi magát, ne menjen be dolgozni. Abban bízunk, hogy hosszú ideig nem lehet majd újra elkapni a betegséget, és a sejtes védekezés elegendő lesz. Persze bármi megtörténhet: a náthás esetek nagy részét koronavírusok okozzák és ezerszer el lehet kapni, így sajnos erre is megvan az esély” – tette hozzá a szakember.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?