INSIDER

Koronavírus: Orbán Viktor az ausztrál miniszterelnökkel tárgyalt

A járványhelyzetről és a gazdaság alakulásáról tárgyaltak a miniszterelnökök.
  • Szerző: Ripost

A koronavírus-járványról és annak gazdasági következményeiről, valamint más aktuális nemzetközi kérdésekről is tárgyalt telefonon Orbán Viktor miniszterelnök ausztrál kollégájával, Scott Morrisonnal – tájékoztatott Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóirodát vezető helyettes államtitkár csütörtök délelőtt.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Közlése szerint a két kormányfő a járványhelyzet kapcsán a gazdasági válságkezelés lehetőségeiről, majd ezen belül is a turisztikai szektor újraindításáról folytatott eszmecserét.

Orbán Viktor / Facebook

Beszéltek a kétoldalú gazdasági, kereskedelmi kapcsolatok fejlesztésének lehetőségeiről, és aktuális nemzetközi politikai ügyekről is tárgyaltak – tette hozzá a sajtófőnök.

Az ausztrál hatóságok úgy ítélik meg, a koronavírus-helyzet nemzetközi és országos szinten továbbra is elfogadhatatlan közegészségügyi kockázatot jelent. Erre a rizikóra adott válaszként hosszabbítják meg a külföldiek beutazási tilalmát – közölte Greg Hunt egészségügyi miniszter csütörtökön késő este. Ausztrália határai március óta vannak lezárva a pandémia miatt.

Közben Scott Morrison miniszterelnök arra kérte pénteken az ország szövetségi államait, hogy decemberig nyissák meg a belső határokat és lazítsanak a korlátozásokon, mert a belső határzárból adódó gazdasági problémák egyre súlyosabbak.

Morrison azt is közölte, hogy növelik azoknak a külföldön ragadt ausztrál állampolgároknak a számát, akik visszatérhetnek hazájukba, ezentúl hetente négyezer embert engednek majd vissza. A kormányfő javaslatot tett arra is, hogy Új-Zélandról majd engedélyezzék a beutazásokat az idegenforgalom és a gazdaság fellendítése érdekében.

Vakcina hiányában nem kizárt, hogy évekig így kell élnünk – fogalmazott Scott Morrison.

A nyolc szövetségi állam és territórium közül hétnek a vezetői megállapodtak abban, hogy tervet dolgoznak ki arra, hogyan nyithatnák meg a belső határokat. Új-Zélandhoz hasonlóan Ausztráliában is „hot spotokat” fognak meghatározni, és ezek alapján döntenek majd arról, hogyan lehet az országon belül utazni. Nyugat-Ausztrália – ahol már négy hónapja nem jegyeztek fel helyi fertőződést, és nincsenek életben helyi korlátozások – elutasította, hogy megnyissa határait addig, amíg a kelet-ausztráliai területeken nem fékezték meg a koronavírus terjedését.

Ausztráliában 26 100 körül van a diagnosztizált esetek száma, és 737 ember halt bele a fertőzés okozta betegségbe.

Új-Zélandon pénteken bejelentették: több mint három hónap után ismét meghalt egy ember a koronavírus okozta szövődmények miatt. Az utóbbi 24 órában öt új fertőzöttet azonosítottak.
Az országban eddig 23 koronavírusos halálesetet jegyeztek fel a járvány kitörése óta, és több mint 1700 fertőzést tartanak nyilván hivatalosan.
Jacinda Ardern kormányfő közölte: legalább az év végéig fenntartják a jelenlegi járványellenes korlátozásokat.

 

 

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?