INSIDER

Koronavírus: oltás és orrspray adhat tökéletes védelmet

A koronavírus-járvány berobbanásakor a legtöbb gyógyszergyártó vad fejlesztésekbe kezdett.
címkék:
  • Szerző: Ripost

Jelenleg a világban több száz kidolgozásra váró vakcinaprojekt fut. A hagyományos injekció formájú védőoltások mellett néhány éve az orrspray általi immunizálás is megjelent a piacon, mely most a koronavírus elleni harcban is főszerephez juthat. A nazális immunizálás előnye, hogy közvetlenül a fertőzés helyén képes reagálni a kórokozóra.

A koronavírus-járvány elleni harc továbbra is zajlik, s egyre nagyobb számban lépnek ringbe jobbnál jobb oltóanyagok. Egy ígéretes, a hagyományostól eltérő, amerikai koronavírus elleni orrspray már a klinikai kísérletek második fázisához ért.

„A klinikai tesztek első fázisában az amerikai nazális vakcina ártalmatlannak bizonyult, jelenleg a hatékonyságát tesztelik” – fogalmazott a Borsnak Tóth Sándor virológus.

A vakcina lényege az, hogy az orrnyálkahártyán indítja be az immunválaszt, vagyis ott, ahol a vírus cseppfertőzés során a szervezetbe jut.

„A legközelebbi alkalommal, mikor a kórokozó megjelenik az orrnyálkahártyán, azonnal beindul az immunitás, így a vírus nem fog tudni szaporodni” – magyarázta a víruskutató a vakcina működési elvét.

Tóth Sándor virológus szerint ez az oltóanyag megbízható és hatékony védelmet tud nyújtani a jövőben a koronavírussal szemben.

„A most forgalomban lévő vakcinákkal ellentétben ez az oltóanyag már a fertőzés első fázisában gátolja a vírusszaporodást, arról nem beszélve, hogy nemcsak a betegség súlyos lefolyásától véd, hanem a tünetmentes fertőzéstől, így a terjesztéstől is” – mutatott rá a szakember a vakcina előnyeire.

Az orrspray alapú vakcinát 5-6 évvel ezelőtt influenza ellen dolgozták ki először, kimondottan gyermekek számára.

„Ezt a technológiát jelenleg is alkalmazzák, ám idehaza nem terjedt el. Abban bízom, hogy a koronavírus ellen kifejlesztett hatóanyag Magyarországon is forgalomba kerül majd, akár már néhány hónap múlva” – fejezte ki reményét a szakember, aki szerint az orrsprayt ugyan technikailag másképp kell megtervezni, mégis ugyanúgy működik, mint az injekciós verziók.

„A COVID–19 ellen kifejlesztett amerikai orrspray úgy működik, mint a jelenleg elérhető injekciós formájú vektorvakcinák, vagyis az orosz Szputnyik vagy az AstraZeneca és a Johnson & Johnson oltóanyagai. Az orrspray is vektorvírust tartalmaz, amelybe beépítették a koronavírus tüskefehérjéjét, mely képes kiváltani az immunválaszt” – fejtette ki Tóth Sándor, aki szerint ez az oltóanyag sem fog hatékonyabb védelmet nyújtani a mutációkkal szemben, mint az összes eddigi vakcina a piacon.

Tóth Sándor virológus úgy véli, hogy ez a vakcina igen hatékony lesz, ám a biztos védelmet ő az oltóanyagok kombinációjában látja.

„Az orrspray vakcina képes megakadályozni a koronavírus szaporodását a szervezetben, azonban a szisztémás immunitást nem tudja kialakítani. Véleményem szerint az injekció és a nazális vakcina kombinációja lenne az igazi, hiszen azzal elérhető az átvészeléses immunitás szintje, ami egyelőre a legbiztosabb védelem a koronavírussal szemben” – zárta a víruskutató.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?