INSIDER

Kemenesi Gábor: Beszélnünk kell a negyedik hullámról

Fontos, hogy az oltás mellett továbbra is betartsuk az óvintézkedéseket, és akkor biztosan elkerülhetjük a következő hullámot.
  • Szerző: Ripost

Kemenesi Gábor víruskutató szerint a járványnak egy több szempontból is veszélyes szakaszához értünk. A portfólióban megjelent cikke szerint beszélnünk kell a negyedik hullámról, ugyanis egyáltalán nem zárható ki, hogy be fog következni.

A legfőbb probléma az, hogy a vakcinák és a járvány nyáron való visszaszorulása miatt az emberek nem fogják betartani a a szabályokat és ősszel még egy negyedik hullám is elérheti az országot.

Budapest, 2021. április 11.
Virág József orvosigazgató beolt egy nõt az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával a fõvárosi Szent Margit Kórház egyik oltópontján 2021. április 11-én.
MTI/Mohai Balázs

Bár Magyarország nagyon jól áll az oltakozás tekintetében, de még nem értük el a nyájimmunitás szintjét. Így kiemelten fontos felvenni a védőoltást, és mellette betartani a szükséges óvintézkedéseket.

„Most nagyon sok múlik a vakcinákon. A vakcinák kövezik ki a válságból kivezető utat” – hívta fel a figyelmet a víruskutató.

Ehhez az úthoz a vakcinák mellett más is kell. Hosszú távon a járvány terjedése a vakcinák ellen dolgozik, hiszen egyre több és több variáns megjelenésének enged teret és az emberek vírusnak való kitettségét is növeli.

„A kulcsszó természetesen az óvatosság és a felkészülés. Fel kell készülni a vírus egyelőre ismeretlen mértékű visszatérésére. A visszatérés előtt pedig mindent elkövetni, hogy ne terjedhessen a nyár folyamán” – hangsúlyozta Kemensi Gábor.

Vagyis Kemenesi szerint még azokban az országokban is, mint például Magyarországon, ahol jól állunk átoltottságban, a nyáron is fenn kell tartani bizonyos óvintézkedéseket. Ő leginkább a távolságtartást emeli ki, de ilyen a maszkviselés is, hiszen fontos a fertőzési láncok megszakítása.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?