INSIDER

Operatív törzs: a hosszú hétvége előtt inkább mellőzük a nagybevásárlást

Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta.
  • Szerző: Ripost

Kiss Róbert rendőralezredes felhívta a figyelmet, hogy ugyan több magánszemély gyülekezést szervez március 15-ére, de ez tilos, részt sem szabad venni ezeken. A csoportosulások a koronavírus jelenlegi helyzete miatt veszélyes!

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Kérte még, hogy a nemzeti ünnep kapcsán senki ne tervezzen nagy bevásárlást. Az elmúlt 24 órában 507 személy szegte meg a kötelező szájmaszk viselést. 380 személy szegte meg a kijárási korlátozást. 7291 új hatósági házi karantént rendeltek el, jelenleg 48 677 karantén van érvényben, és ebből 4737 ember követhető nyomon mobilon.

Galgóczi Ágnes az Operativ törzs sajtótájékoztatóján
Fotó: M1 – YouTube

Galgóczi Ágnes közölte: minden eddiginél többen szorulnak kórházi ellátásra. Az új fertőzöttek átlagéletkora 46 év.

9011 az új fertőzöttek száma, elhunyt 130 többségében idős, krónikus beteg. 8718 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 949-en vannak lélegeztetőgépen. Folyamatosan zajlik az oltás, már 1 229 827 fő a beoltottak száma, ebből 351 694 fő már a második oltását is megkapta.

Hozzátette: folyamatos az oltási folyamat! Ezzel kapcsolatban pedig felhívta a figyelmet, hogy hamarosan jóváhagynak egy új oltóanyagot. A Janssen oltását -20 fokon kell tárolni, de 2-8 fokon is eláll 3 hónapig. Amerikában március eleje már elkezdtek ezzel a vakcinával oltani.

koronavírus megyetérkép
Fotó: koronavírus.gov.hu

Újságírói kérdésekre megválaszolták:

- A folyamatos ellenőrzések ellenére is kiugróan magas a maszkszabálysértés. Leginkább közterületen nem hordanak szájmaszkot. Újfent kérték: a hosszú hétvége kapcsán mindenki jól gondolja végig, hogy fontos-e bevásárolni.

- A mostani mutáns vírus ellen is a leghatékonyabb védekezés az eddig is használt higiénés szabályok

- A szigorodott határvédelmi intézkedések munka céljából utazókat nem érintik. Él a 30 kilométeres és 24 órás ingázási szabály. Viszont szomszédos szabályok által bevezetett beutazási korlátozásokat figyelembe kell venni.

- Magyarország az Európai Gyógyszerügynökség véleményét tartja irányadónak az AstraZeneca vakcinával kapcsolatban is. Mint mondták az oltás haszna messze meghaladja a kockázatokat.

Csak az oltással lehet a járvány terjedését megállítani – mondta Galgóczi Ágnes.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?