INSIDER

Kiderült, melyik a legveszélyesebb koronavírus-mutáció

A kutatók folyamatosan feljegyzik a vírus új változatait, hogy naprakészek legyenek az oltás kapcsán.
  • Szerző: Ripost

Körülbelül 4000 ezer koronavírus-változat létezik szerte a világon – tárta fel az Egyesült Királyság oltásügyi minisztere.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Nadhim Zahawi elmondta, hogy a koronavírus mutációkról napra kész leltárt tartanak, hogy készen álljanak minden változatra. Bár azt hozzátette, hogy valószínűtlennek tartja, hogy a jelenlegi oltások ne működnének az eddig megjelent variánsok ellen.

„Minden gyártó, a Pfizer/BioNTech, a Moderna, az Oxford/AstraZeneca és mások is arra törekednek, hogyan javíthatnák az oltóanyagukat, hogy megbízhatóak legyenek bármilyen változatra” – tette hozzá a szakértő.

Köhög 02

Fotó: Pixabay.com

A koronavírus a többszöröződés során mutálódik, de a tudósok szerint valószínűleg alig észrevehetően alakul át a vírus sejt. Ezek között is azok a legveszélyesebbek, amelyek során megváltozik a vírus fehérje tüskéje, ezt a folyamatot pedig E484K néven jegyezték fel – írja a The Sun.

Az E484K mutáció ment végbe a dél-afrikai változatban (B1351) és a brazil változatban (P1) is. De a brit kutatók rájöttek, hogy az angol variáns is közéjük tartozik. Vagyis a brit variáns, ami tavaly év végén jelent meg Kentben, még egyszer mutálódott, és hasonlóbbá vált, mint a legveszélyesebb változatok.

A kutatók egy listát is összeállítottak a legveszélyesebb variánsokról:

  1. Az eredeti koronavírus
  2. Brazil variáns
  3. Az afrikai variáns
  4. A kenti variáns
  5. A Bristol variáns
  6. A Liverpool variáns

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?