INSIDER

Koronavírus: még kínaiak is hívják a magyar zöld számot

Mint a Ripost megtudta, rengetegen hívják a koronavírussal kapcsolatos ingyenes magyar tájékoztató vonalat, és nemcsak magyarok, hanem kínaiak is. Ám a zöldszámon csak magyar nyelvű tájékoztatást tudnak adni a szakemberek az érdeklődőknek.
  • Szerző: Ripost

Magyarországon a hét minden napján, napi 24 órán át mobilról és vezetékes telefonról egyaránt díjmentesen hívhatóak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NKK) koronavírus zöldszámai (06-80-277-455, 06-80-277-456). A héten indult szolgáltatás tapasztalatairól dr. Galgóczi Ágnest, az NNK járványügyi főosztályának osztályvezetőjét kérdeztük.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Europress – AFP/Handout/ROYAL THAI NAVY

Folyamatosan csörögnek a telefonok, száznál is több hívást fogadunk naponta. Általában informálódni szeretnének az emberek. Olyan kérdésekre várnak választ, hogy terjed-e a vírus ételekkel, szabad-e vásárolni kínai piacon, veszélyes-e egy külföldről érkezett csomag, bevállalhatnak-e egy külföldi utazást, s mennyire veszélyes, ha a család járt már Kínában„ – sorol példákat a szakember, aki szakképzett kollégáival együtt fogadja a hívásokat.

„Vannak megelőzéssel, valamint védőfelszereléssel kapcsolatos kérdések, de akadt néhány olyan telefonáló is, aki saját magán észlelt tüneteket. Ilyenkor minden esetben elmondjuk, hogy mivel nincs hazánkban a vírus, és influenzajárvány van, ami hasonló tünetekkel jár, valószínűleg az utóbbiról lehet szó, és forduljanak háziorvoshoz” – összegez dr. Galgóczi Ágnes.

Különösen érdekes, hogy még kínaiak is telefonálnak, hogy mi a teendő, ám a zöldszámon csak magyar nyelvű tájékoztatást tudnak adni...

És ezeket olvastad már?