INSIDER

Koronavírus: Magyarország mindent megtesz a védekezés érdekében

Magyarország mindent megtesz a koronavírus elleni védekezés érdekében, és az eddigi intézkedések hatékonynak bizonyultak – hangoztatta a belügyminiszter az Országgyűlés népjóléti bizottsága előtt pénteken.
  • Szerző: Ripost

Pintér Sándor közölte, akciótervet készítettek és felállt a védekezés összehangolásáért felelős operatív törzs. A védekezés elsősorban a határokra és a Liszt Ferenc-repülőtérre összpontosul. Ezzel kapcsolatban elmondta, időben felkészítették a határon szolgálatot teljesítőket, hogyan szűrjék a belépőket.

Fotó: Martin Divisek / MTI/EPA

A büntetés-végrehajtási intézetekben három műszakban gyártanak védőfelszereléseket, ez műszakonként 25 ezer darabot jelent – jelezte. Ugyanakkor jelenleg is van elég védőfelszerelés: maszk, kesztyű, védőruha is az egészségügyi intézményekben, sőt védőfelszereléssel ki tudták segíteni a szomszédos országokat, és még Kínába is juttattak.

Pintér közölte azt is, hogy nincs szükség a beutazás korlátozására, hiszen a kínai fertőzött tartományt senki nem hagyhatja el. A belügyminiszter elmondta azt is, hogy a lejárt tartózkodási engedélyeket meghosszabbították azért, hogy azoknak, akik egyelőre nem szeretnének visszatérni Kínába, ne kelljen mindenképpen elhagyniuk Magyarországot.

Az ingyenesen hívható zöldszámmal kapcsolatban közölte: 24 óra alatt 150 hívás futott be, és a telefonálók leginkább az utazással és a Kínába történő csomagfeladással kapcsolatban érdeklődtek. A miniszter szerint a zöldszám jól működik.

Jelenleg nincs koronavírus-fertőzés az országban, „eddig nem volt rés a pajzson„ – mondta Pintér Sándor.

Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere a bizottsági ülésen felsorolta az eddigi intézkedéseket, hangsúlyozva, hogy mind a tárca, mind pedig az operatív törzs az első pillanattól minden szóba jöhető körülményre felkészült. Jelenleg a betegséggel kapcsolatos pánik lényegesen nagyobb probléma, mint a Magyarországon még ki nem mutatott vírus – írja az MTI.

Mint mondta, elsődleges feladat annak megakadályozása, hogy a vírust valaki behurcolja az országba, azonban ha ez megtörténik, arra a Dél-pesti Centrumkórház és a többi egészségügyi ellátó is fel van készülve. Elkészítették azokat az eljárásrendeket, amelyeket ilyen helyzetben alkalmazni kell, ezeket eljuttatták a kórházakhoz, a háziorvosokhoz, az önkormányzatokhoz és a járási kormányhivatalokhoz is. Rendelkeznek a megfelelő készletekkel, amelyek a védekezéshez kellenek.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára elmondta, két állampolgárról tud a minisztérium a koronavírus miatt lezárt kínai tartományban, de egyikük sem akarja elhagyni az országot. Jól vannak; összesen 197 magyar tartózkodik Kínában, a pekingi nagykövetség mindannyiukkal folyamatosan tartja a kapcsolatot. Mind a három magyar, aki a japán partoknál veszteglő óceánjárón ragadt, egészséges. A hajón 61 fertőzöttet regisztráltak, de a zenész testvérpár és a felszolgálóként dolgozó magyar jól van, velük a tokiói nagykövetség tatja a kapcsolatot. Rajtuk kívül egy magyart ápolnak egy Fülöp-szigeti kórházban, a tőle levett mintát Manilában vizsgálják, de az ő tünetei is enyhültek, jobban érzi magát.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?