Létrehozva: 2021.09.15.

Aggasztó adatok: ezekben a városokban emelkedett a koronavírus koncentrációja a szennyvízben

A 36. héten lassan növekszik a szennyvízben a koronavírus örökítőanyagának a szintje.

Növekszik a koronavírus koncentrációja Budapest, Győr és Kaposvár szennyvízében, de csökkenés tapasztalható a budapesti agglomerációs településeken – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) a honlapján.

A szennyvízminták SARS-CoV-2 koronavírus koncentrációja hosszabb időtávot tekintve lassan emelkedik, míg a heti mérési eredmények jellegzetes ingadozást mutatnak.

Az egyes városok szennyvíz mintái közül növekszik Budapest, Győr és Kaposvár, míg csökkenés tapasztalható a budapesti agglomerációs települések (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta) közös mintája, továbbá Kecskemét, Pécs és Szombathely esetében – írja a 36. heti szennyvízadatokat elemezve az NNK.

A kormány értékelése szerint a koronavírus negyedik és azt követő hullámai alapvetően eltérnek majd az előzőektől, hiszen az oltás védettséget ad, aki be van oltva, annak a védettsége sokszorosára nő – közölte a járványügyi helyzettel kapcsolatban a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerdán Budapesten, a Kormányinfón.

A vírus ellen az oltás a megoldás

Gulyás Gergely hangoztatta: ha az oltás működik, Magyarország működik. Hozzátette: Magyarország ma Európa egyik legbiztonságosabb és legszabadabb országa járványügyi szempontból. Regisztráció oltásra: www.vakcinainfo.gov.hu

Kijelentette: a kormány nem kívánja a lezárások politikáját folytatni.

A miniszter közölte, az idősebbek veszélyeztetettsége most is nagyobb. Arra kért mindenkit, aki még nem tette, oltassa be magát. Különösen a hatvan év felettieknek ajánlják az oltást, mivel még mindig van négyszázezer ember közöttük, aki nem oltatta be magát.

Hozzátette: a harmadik oltást is elsősorban az idősebbeknek, a hatvan év felettieknek javasolják, ez négy hónap után lehetséges, hat hónap után pedig kifejezetten ajánlott.

Gulyás Gergely szerint a kormány mindent megtett, hogy az idősek oltását elősegítse. Felhívta a figyelmet arra, hogy minden adat azt mutatja, a koronavírus miatti súlyos megbetegedés és a halál kockázata sokszorosa azok esetében, akik nincsenek beoltva.

Az oltás működik, a következő járványhullámok ezért alapvetően eltérnek majd az előzőektől

Gulyás Gergely közölte, a koronavírussal kapcsolatos számok nyilvánvalóan növekedni fognak, de azt várják, hogy a fertőzésszámok ugrásszerű növekedését nem fogja hasonló arányban követni a kórházba kerülők és a halottak számának növekedése.

A miniszter kitért arra, hogy a védettségi igazolványnak jelenleg is van szerepe és nem kizárt, hogy a jelentősége nőni fog. Megjegyezte, jelenleg úgy látják, hogy a fertőzésszám növekedése nem jár olyan kockázattal, mint a második és a harmadik hullámban.

Beszámolt a napi koronavírus adatokról is, elmondta: kedden 371 fertőzöttet találtak és 12-en haltak meg a koronavírus miatt.

A miniszter kitért arra, hogy a magyar koronavírus-statisztika a lehető „legszigorúbb”, azok is szerepelnek benne, akiknek a halálához nincs köze a koronavírusnak, de a tesztjük haláluk idején pozitív volt.

Magyarországon vakcinabőség van

Jelezte azt is, hogy az országban bőven van oltóanyag, és Magyarország csatlakozik a 12 év alattiaknak adható – még engedélyezés alatt lévő – Pfizer-oltás uniós beszerzéséhez. Ha lesz ennek a korosztálynak beadható vakcina, Magyarország is beszerez belőle – közölte.

Pfizer- és Moderna-oltásból mintegy 3,3 millió, AstraZenecából 1,5 millió, Janssenből csaknem 300 ezer, Szputnyikból 77 ezer, Sinopharmból 2,6 millió adag áll rendelkezésre – ismertette.

A gyors reagálóképesség érdekében a kormány kezdeményezi a veszélyhelyzet meghosszabbítását

Gulyás Gergely emlékeztetett arra, hogy a kormány a veszélyhelyzet január 1-jéig történő meghosszabbítását kezdeményezi az Országgyűlésnél. Ez semmilyen szabadságjogi korlátozást nem jelent – mondta. Hozzátette: korábban már feloldották az alapvető alkotmányos jogok gyakorlását korlátozó szabályokat, a veszélyhelyzet meghosszabbítása esetén így például továbbra is lehet tüntetni. A meghosszabbítást a kormány akcióképességének biztosítása, a gyors reagálás miatt nevezte szükségesnek.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Jürgen Klopp nevetség tárgya lett

origo.hu

Oroszország kemény megtorlásra készül

borsonline.hu

Szülinapos: hatéves lett Lajos herceg. Tündéri, mivel készült neki Katalin hercegné – Galéria

hirtv.hu

Fejlemények az orosz-ukrán háborúban + videó

ripost.hu

Érkezik az áprilisi telihold, 3 csillagjegynek megváltozik az élete

mandiner.hu

Politikai dráma Pest vármegyében: nemcsak Magyar Péter, legújabb szövetségese is a nagypolitikába vágyik

origo.hu

Meglepő titkot árul el a házasságáról Vilmos herceg

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

jatek.hirfm.hu

Nyerő ajándékok. Vigye el őket a Hír FM játékában (hirdetés)

ripost.hu

Mennyire vagy művelt? 10 emberből 9 nem tudja ezeknek a szavaknak a jelentését

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Követői tették helyre a hazugsággal kampányoló Magyar Pétert

INSIDER

Luxusterepjárót állított Karácsony Gergely a Blaha közepére

INSIDER

Akár tíz évre is börtönbe kerülhetnek a hídpénzbotrány elkövetői

INSIDER

Győr belvárosában járt Orbán Viktor, folytatódott az országjárás

INSIDER

Aggodalom: visszakerült a kórházba a magyar kislány, akit kiságyában harapott meg egy patkány

INSIDER

Szentkirályi Alexandra: kapjanak vállalati országbérletet a BKK-BKV munkatársai is

INSIDER

Hihetetlen trükkel szöknek át a kárpátaljai férfiak Magyarországra - így úszta meg a háborút öt férfi

INSIDER

Dráma Szegeden: vezetés közben lett rosszul a buszsofőr, kollégái élesztették újra