INSIDER

Mikor nyithatnak ki az edzőtermek? – koronavírus kisokos

A Metropolt kérdezték ismét az olvasók a koronavírus-járványt érintő intézkedésekkel kapcsolatban. A lap kisokosában többek között arra kaptak választ az érdeklődők, hogy mikor nyitnak az edzőtermek, és lehet-e „keverni” a vakcinákat?
  • Szerző: Ripost

Sz. Hanna: „Én azt kérdezném, hogy mikor nyithatnak ki az edzőtermek?„
Metropol: Kedves Hanna! Erre ma még nincs pontos válasz. A héten várható egy esetleges újabb lazítás, ha elérjük a 3 milliós beoltotti számot, de nem valószínű, hogy ebben az edzőtermek benne lesznek. A nyitás fokozatos lesz, Orbán Viktor miniszterelnök pénteken azt mondta, hogy ha elérjük a 4 milliós beoltotti számot, várhatóan május elejére, akkor nyithatnak a szállodák, éttermek és a közösségi események. Arra tippelünk, hogy ebben a körben lesznek benne az edzőtermek is – de ez csak egy tipp. Az első, e heti lazítás lépései a csütörtöki Kormányinfón kiderülnek!

N. Péter: „Szép napot! Lehet-e ”keverni„ a vakcinákat, például hogy ha valaki elsőre Pfizert kapott, a másodikra kérhet másik típusú oltást?”
Metropol: Kedves Péter! Nem lehet keverni. Azt a fajta vakcinát kapja a második alkalommal is, amelyet az első alkalommal elfogadott. Egyrészt ez szabály is, amitől a háziorvosok nem térnek el, másrészt pedig a szakemberek is azt mondják: bár minden vakcina védelmet nyújt, az összetételükben van különbség, és a lehető legnagyobb védelem csak a két azonos dózis beadása után érhető el. Nyugat-Európában folynak olyan kutatások, amelyek szerint egyes esetekben van értelme „keverni”, de egyelőre az a magyar hivatalos álláspont, hogy nem keverik a vakcinákat.

Fotó: MTI/Vajda János

K. Zsuzsanna: „Jó napot! A védőoltás beadása után hány napig jelentkeznek a tünetek?”
M: Kedves Zsuzsanna! Az eddigi tapasztalatok szerint ez az egyéntől és a vakcinától is függ. A leggyakoribb, hogy az első dózis után még aznap, de általában az első három napon jelentkeznek tünetek (izomfájdalom, gyengeség, hőemelkedés vagy az oltás helyén bőrpír), de ez nem baj, hiszen azt jelzik, hogy működik az immunrendszer és elkezdte kiépíteni a védelmet. Az se ijedjen meg, akinél semmilyen tünet nincs: a szervezet így is dolgozik. Sokszor a második dózis után is jelentkezhetnek akár az elsőnél is erősebb tünetek, de ezek otthoni pihenéssel maximum 2-3 nap alatt elmúlnak. Ha esetleg 3 napot követően után is tapasztal tüneteket konzultáljon háziorvosával.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?