INSIDER

Koronavírus: kiderült, milyen mértékű Magyarország átfertőzöttsége

Ma délelőtt ismertették az országos koronavírus-felmérés eredményét, melyből kiderült, hogy milyen mértékű a magyarok átfertőzöttsége.
  • Szerző: Ripost

A Semmelweis Egyetem vezetésével májusban végzett országos, reprezentatív COVID-19-szűrés eredményéről sajtótájékoztatót tartottak Merkely Béla rektor, Mag Kornélia, a KSH elnökhelyettese és vidéki orvosképző egyetemi vezetők részvételével.

„A reprezentatív felmérés alapján az a legvalószínűbb, hogy 56 ezer fő eshetett át a koronavíruson” – mondta Merkely Béla.

Az eredményeket értékelve elmondta, hogy 95 százalékos megbízhatósággal kijelenthető, hogy 10 ezer főből 56-86 fő betegedhetett meg.

A tájékoztatót a Semmelweis Egyetem YouTube-oldalán lehetett végig követni.

A pontos teszteredmények alapján, a vizsgálat ideje alatt három pozitív esetet találtak, kettő közülük kórházban feküdt.

14 éves és idősebb magánháztartásban élőket vizsgáltak. 489 településen összesen 17 787 személyt választottak ki a vizsgálatra. 3135-en tagadták meg a szűrést, 2315 főnél kerethiba lépett fel. Végül 10 575 személyen tudták sikeresen elvégezni a szűrést. 67,7 százalékos volt a részvételi arány.

Ebből a férfiak aránya 46,4 százalék, a tesztpozitívak aránya pedig 50 százalék. A vizsgálat ideje alatt Magyarországon 2421 pozitív eset volt. Pest megyében (74,6%), Észak-Magyarországon (70,2%) és a Közép-Dunántúlon (73,5%) mentek el a legtöbben szűrésre.

Az eredmények 95 százalékos pontossággal tudták meghatározni. Az eredmények mindig 10 ezer főre kivetítve közölték.

Május 16-ig a legvalószínűbb, hogy 56 489 fő esett már át a koronavírus- fertőzésén. Ez azt jelenti, hogy 10 ezer lakos közül 68 volt pozitív. Ez az adat a nyugdíjasok esetében magasabb volt.

A fertőzöttek közül 114 fő esetében találtak a kontaktjai között karanténban lévő embert. 69-en pedig nem találkoztak olyan személlyel, aki elkapta a fertőzést.

Kiderült az is, hogy az ország nyugati felében inkább a fiatalok, a keletiben inkább az idősek lehettek átfertőzöttek.

Ez volt az első országos, reprezentatív szűrés. 50 nappal a korlátozó intézkedések megkezdése után végezték, 16 napon keresztül, ennek előzetes eredményei alapozták meg az újranyitást.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?