INSIDER

Koronavírus: megjöttek a friss adatok, ennyivel nőtt az oltottak száma

Az új, agresszív koronavírus-mutánsok megjelenése miatt az operatív törzs újabb intézkedéseket hozott, lehetővé teszik a harmadik oltást mindenkinek.
  • Szerző: ripost

A pénteki adatok szerint a koronavírus ellen beoltottak száma 5 588 272 fő, közülük 5 357 511 fő már a második oltását is megkapta.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A regisztráltak száma meghaladta az 5 millió 500 ezer főt, és 94%-uk már fel is vette az oltást. Magyarország a teljes átoltottságot tekintve továbbra is az elsők között van az Európai Unióban, így járványügyi szempontból hazánk az egyik legbiztonságosabb ország.

koronavírus oltás

Koronavírus: fontos, hogy éljünk az oltás lehetőségével
Fotó: MTI

A delta-vírusmutáns azonban több európai országban erősen terjed, ezért a kormány mindenkit arra kér, hogy aki még nem oltatta be magát, tegye meg.

Továbbra is folyamatosan lehet regisztrálni a www.vakcinainfo.gov.hu honlapon, az érvényes regisztrációval rendelkezők pedig interneten is foglalhatnak időpontot az oltásra a www.eeszt.gov.hu honlapon.

Az új, agresszív vírusmutánsok megjelenése miatt az operatív törzs újabb intézkedéseket hozott, így Európában elsőként lehetővé teszik a harmadik oltást mindenkinek, augusztus 1-től.

Az átoltottság növelése érdekében a még be nem oltott időseket személyesen is fel fogják keresni, és iskolakezdés előtt az oktatási intézményekben is elérhető lesz az oltás.

Az érvényes regisztrációval rendelkezők – köztük az érvényesen regisztrált, Magyarországon élő külföldiek és külhoni magyar állampolgárok is – automatikusan tudnak az interneten időpontot foglalni az oltásra.

Az internetes időpontfoglalóban országosan Pfizer, Sinopharm és korlátozott mennyiségben még Szputnyik oltás foglalható. Egyes oltópontokon Janssen és Moderna oltás is elérhető.

Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában péntek reggel elmondta, a delta-variáns megjelenése miatt Magyarország is része lesz a negyedik hullámnak. A jó hír viszont az, hogy az oltás megment minket, ezért mindenkit, aki még nem tette, a vakcina felvételére biztat.

A miniszterelnök elmondta: a kormány a helyén van, az operatív törzs működik, a kormány célratörően és határozottan hozza meg a szükséges döntéseket.

Megjegyezte: a kisebb és közepes vállalkozásokkal is kialakítunk egy együttműködést, és a munkahelyeken is fel lehet majd venni az oltást. Hozzátette: a 12 év feletti gyermekeknél egy általános oltási akciót indítanak a beiskolázást megelőző néhány napban.

Orbán Viktor bevallotta: vonakodott, hogy kötelező oltás legyen az egészségügyben, de végül meggyőzték őt a tények.

„Egyelőre nem lesznek korlátozások, de nem szabad ilyen időkben túlzottan magabiztos kijelentéseket tenni” – fogalmazott.

Növelni kell a magyar lakosság koronavírus elleni átoltottságát, ezért mind a 65 év felettieknek, mind a 12-15 éveseknek oltási akciót szerveznek – mondta az országos oltási munkacsoport vezetője a közmédiának.

György István hozzátette: járványügyi szempontból Magyarország Európa egyik legbiztonságosabb országa, de ez egy pillanatnyi állapot, hiszen aggasztó hírek érkeznek a magyarok által kedvelt, turistacélpontnak számító országokból a különböző vírusvariánsok terjedéséről.
Magyarországon már 20 felett van azok száma, akiknél a koronavírus delta variánsát azonosították, két embernél pedig a gamma (brazil) variánst is kimutatták – ismertette.
A magyar lakosság átoltottságát növelni kell, hiszen hárommillió felnőtt még nem kérte a koronavírus elleni védőoltást, és a 12-15 évesek közül is csak 60 ezren éltek az oltás lehetőségével, ami a korosztályhoz tartozók 15 százaléka – mondta.
György István kiemelte, mindkét korosztály számára oltási akciót szervez az országos oltási munkacsoport.
Az időseket háziorvosok, önkéntes orvosok, egyetemisták fogják személyesen felkeresni, és megtörténhet az oltás otthon is vagy a rendelőben. Aki az időseket felkeresi, az országos munkacsoport által kiállított igazolványt fog felmutatni.
Hozzátette: 65 év felett 470 ezren vannak olyanok, akik még nem kaptak oltást.
A 12-15 évesek oltási akciójáról György István azt mondta: az iskolakezdés előtt, augusztus 30-31-én – fő szabályként – minden iskolában lesz lehetőség a gyerekek oltására; az iskolaorvos vagy oltócsoportok fognak dolgozni. A szülő az iskolában írásban regisztrálhatja majd a gyereket, aki utána ott meg is kapja az oltást, de ehhez kell a szülői beleegyező nyilatkozat is.
György István azt kérte a szülőktől, használják ki a nyarat, és még az iskolakezdés előtt adassák be gyerekeiknek a koronavírus elleni védőoltást. Ebbe a korosztályba 394 ezer gyerek tartozik, és 15 százalékuk kapta meg az oltást.
Magyarországon – Európában egyedülálló módon – lehetőség nyílt a harmadik oltás felvételére – jelezte az államtitkár. Hangsúlyozta: orvosi kérdés, hogy ki, mikor, milyen vakcinát kapjon harmadik oltásként, de a Nemzeti Népegészségügyi Központ készített egy ajánlást is erre. A harmadik dózisra mind a háziorvosnál, mind az oltópontokon be lehet jelentkezni, ahol „orvosi konzultáció” fogja eldönteni, hogy milyen oltást kapjon a jelentkező.
Az oltási munkacsoport vezetője általánosságban azt javasolja, hogy akik külföldi utat terveznek, csak akkor induljanak el, ha mindkét oltást megkapták. Hozzátette: érdemes figyelemmel kísérni a külügyminisztérium konzuli szolgálatának internetes felületét, ahol országra lebontva megtalálhatóak a beutazási feltételek.
Magyarországon a 16-18 évesek 46 százaléka, a 60 évesek 82 százaléka, a 65 év felettiek 85 százaléka kapott már koronavírus elleni védőoltást – ismertette az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?