INSIDER

Koronavírus: egy 75 éves beteg kapta meg először a magyar remdesivirt

A szert a közepes és súlyos állapotú betegek kezelésére használják. A halálozások számát is csökkenti.
  • Szerző: Ripost

Hét Covid-19 beteg kapta meg eddig a magyar gyártású Remdesivirt a Semmelweis Egyetemen, amelynek három klinikája vesz részt a Richter Gedeon Nyrt. által gyártott koronavírus-gyógyszerrel kapcsolatos klinikai vizsgálatban.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

A vírusszaporodást gátló, infúzióban adható remdesivir hatóanyag kórházban fekvő, oxigénkezelést igénylő, súlyos állapotú betegek életét mentheti meg.

A Semmelweis Egyetem klinikáin infúzióból kapják a betegek a Remdesivirt
Fotó: MTI

„A Richter Gedeon Nyrt. gyógyszergyára által gyártott, remdesivir hatóanyagot tartalmazó koronavírus elleni szert október 14-én adták be az első betegnek a Semmelweis Egyetem Pulmonológiai Klinikáján. A 75 éves, súlyos állapotú nő aznap érkezett az intézmény Covid-19-betegeket ellátó osztályára” – olvasható a Semmelweis Egyetem közleményében dr. Müller Veronika, a klinika igazgatójának nyilatkozata.

A remdesivirt egyébként az ebola kezelésére fejlesztették ki, de abban nem bizonyult megfelelően hatékonynak.

Beke Zsuzsa
MTI Fotó: Marjai János

„Az el­múlt időszak klinikai vizsgálatai alapján az derült ki, hogy hatékony lehet a Covid-19 kezelésére középsúlyos és súlyos állapotú betegeknél. Magyarországon múlt hétfőn kezdődtek el a klinikai vizsgálatok, amelyek során ki fog derülni, hogy a hazai betegeknél hogyan működik” – magyarázta a Borsnak Beke Zsuzsa, a Richter Gedeon kommunikációs igazgatója, aki hozzátette: az eddigi klinikai vizsgálatok alapján úgy tűnik, hogy akár 25–50 százalékkal is tudja csökkenteni a halálozást attól függően, hogy milyen stádiumban kezdik el a beteg kezelését.

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Pogácsától a sós rúdig! A legfinomabb sós vendégvárók az ünnepekre

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?