INSIDER

Koronavírus: durvul a helyzet körülöttünk

Magyarország még mindig a biztonság szigetének számít, ha a koronavírusról beszélünk. Kedden csupán 8 fővel emelkedett a fertőzöttek száma és senki sem hunyt el koronavírusban, de körülöttünk durvul a helyzet.
  • Szerző: Ripost

A szomszédos országokban meredeken emelkedik a fertőzöttek száma, melyet a fegyelmezetlenség okozhat.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Romániában, miközben 1100 felett van a napi fertőzöttek száma és mobil intenzív osztályokat kell üzembe helyezni, mert nincs elegendő hely a kórházakban, az emberek nem tartják be a gyülekezésre vonatkozó szabályokat. Vasárnap egy 250 fős keresztelőnek rendőrök vetettek véget a Temesvár melletti Győröd településen. A helyiek a nagy tömeg miatt értesítették a rendőrséget, akik a helyszínre érve meg is bírságolták a szervezőket és a résztvevőket is.

Besztercén egy esküvőhöz riasztották a rendőröket, a pár ugyanis több embert hívott meg a megengedettnél. Végül a menyasszonynak és a vőlegénynek kellett eldöntenie, hogy kiket küldenek haza. A rendőrök addig nem is mentek el, amíg le nem csökkent a létszám 50-re és meg is büntették őket.

Egy Gornet nevű falut szintén Romániában teljesen karanténba zártak, mert gócpont alakult ki. A helyi alpolgármester fia kiszökött a karanténba zárt faluból és elment a tengerpartra.

Védekezés01

Fotó: Pixabay.com

Ukrajnában is ezerhez közelít a napi esetszám, tegnap 919 új fertőzöttet regisztráltak. Mielőtt ismét berobbant volna a járvány, újra elkezdtek kulturális eseményeket, rendezvényeket szervezni. Szerbiában is drasztikusan nőtt a fertőzésszám, mert nem fokozatosan, hanem egyik napról a másikra oldották fel a korlátozásokat.

Fotó: Maxym Marusenko / Getty Images

„Nem lenne szükség az új intézkedésekre, ha betartottuk volna az általános óvintézkedést”– mondta a szerb közegészségügyi intézet igazgatóhelyettese.

Ausztria is bekeményít, újra beutazási korlátozásokat vezetett be hétfőtől és újra kötelező a maszk. Ők is, sok más országhoz hasonlóan belátták, hogy a lazítások vezettek a járványhelyzet eldurvulásához. Szlovákiában a magyarországihoz hasonlóan alacsonyan maradt a járványgörbe, de július elejétől ott is napi 20 fő felett van a regisztrált esetek száma.

Most kell újra fegyelmezettek legyünk, fontos a maszkviselés a közösségi terekben és a távolságtartás.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?