INSIDER

Koronavírus az oviban: megrémültünk, amikor megtudtuk, hogy karanténba kerül a kislányunk

Ahogy megkezdődött az iskola, az első héten négy óvoda és hat iskola bezárását kellett elrendelni, tegnap pedig további öt iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet, hatezer intézményben azonban zavartalanul foglalkoznak a gyerekekkel. Néhol még egy-egy osztálynak kellett átállnia a digitális oktatásra. A Ripostnak egy édesanya mesélte el, hogyan élték meg, hogy az óvodában megjelent a koronavírus.
  • Szerző: Ripost

Az oroszlányi Meseliget óvoda vezetője tegnap az intézmény hivatalos Facebook oldalán jelentette be, hogy az egyik dolgozójuknál igazolták a koronavírust, emiatt bezárnak addig, amíg fertőtlenítenek és amíg a járványügyi hatóságok a kontaktkutatást, tesztelést elvégzik, ami legalább egy hét. A megtalálta az egyik anyukát, akit váratlanul ért a közlés.

Megijedtünk, amikor megtudtuk, hogy koronavírusos egy óvodai dolgozó, de hogy név szerint melyik, azt nekünk sem mondták meg

– kezdte lapunknak az édesanya, Zsófia.

Fotó: Ripost Illusztráció

Kislánya élete első két hetét töltötte óvodában, máris otthon kell maradnia.

Az óvoda zárt csoportjában már szombaton kiírták, hogy gond van, és vasárnap már jelentkezett is a páromnál a járványügyi hatóság embere. Azt mondta, hogy mivel a kislányunk kontaktszemély, aki napi szinten találkozhatott azzal, aki koronavírusos lett, számára két hét karantént rendelnek el. Ezalatt a férjem járhat dolgozni. Mivel a kislányomnak folyik az orra, ami tünetnek számít, fel kellett vennünk a kapcsolatot a gyermekorvossal. Ő dönt, kell-e a kislányt tesztelni, ha igen, küldenek mentőt. Ha koronavírusos, akkor mi is kontaktszemélynek számítunk és karanténban kell lennünk. Küldenek majd határozatot és piros papírt is, amit ki kell ragasztani az ajtónkra.

Zsófia már előre szólt a szomszédoknak, mi történt, nehogy megijedjenek a járványpapír láttán. Mivel neki is vannak tünetei, felhívta a saját háziorvosát is, aki a válaszaiból úgy ítélte meg, hogy más baja van és gyógyszert rendelt.

Lehet, hogy túlságosan aggódom, nem akarom, hogy baja essen a lányomnak

– tette hozzá Zsófia.

Most mesét nézünk, kifestőzünk, főzőcskézünk. Szerintem egyszerűen náthásak vagyunk, a gyerekek mindent elkapnak egymástól, de természetesen kivárjuk a karantén végét, nem megyünk sehová és figyelek a tünetekre. Megnyugodtam, hogy ilyen profin kezelték a helyzetet.

Van iskola, ahol már újra tanítanak

A győrújfalui általános iskolában, ahol a múlt héten még rendkívüli szünet volt, most ismét tanítanak. Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkár a Kossuth Rádióban hangsúlyozta, hogy valószínűleg továbbra is lesznek fertőzések, de az eseteket helyben kezelik. Ez azt jelenti, hogy ha jelzés érkezik egy intézményből, akkor digitális oktatásra állnak át arra az időre, amíg a fertőzés terjedése megáll, majd újra normális működés következik. A digitális oktatás néhol csak egyes osztályokat érint, de ha szükséges, az egész intézményt bezárják, majd a fertőzésveszély elmúltával folytathatja a munkát.

 

Fotó: Magyar Nemzet / Havran Zoltán Akkor nyithat ki újra az iskola, ha mindent fertőtlenítettek

 

Külföldön sok helyen el sem indulhatott a tanítás

Nálunk a járványügyi intézkedések mellett normál rendben megkezdődött a tanév. A világon azonban a diákok fele nem tudott visszatérni az iskolapadba a koronavírus miatt. A szomszédos Romániában például szeptember 14-én indul az iskola: a fertőzöttebb régiókban távoktatásra készülnek, lesz, ahol két csoportba osztják a diákokat, akik felváltva járnak iskolába és vesznek részt digitális oktatásban. Ahol kevés a fertőzött, ott hagyományosan indul a tanítás. Sok helyen plexifalat húztak a padok elé.

Fotó: MTI

Görögországban kötelezővé teszik a maszkhasználatot az iskolákban és 17 főre csökkentették az osztálylétszámot. Németországban már több iskolát bezártak, ahogy az Egyesült Államokban is.

Három évre betiltatná a bulikat egy német professzor

Hendrik Streeck, a németországi koronavírus-járvány elleni küzdelem tudományos vezetője azt javasolja, hogy 2023-ig minden rendezvényt tiltsanak be, amelyen a COVID-19 könnyen terjedhet. A professzor úgy véli, ide tartoznak a házibulik is. A német szakember arra emlékeztetett, hogy a koronavírus már most a mindennapi éltünk része, és az is marad, amíg nem jelenik meg a piacon egy megbízható vakcina.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?