INSIDER

Kormányinfó: Eddig 12 millió adag vakcinát kötött le a kormány

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés.
címkék:
  • Szerző: RIPOST

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai, nagy port kavart kormányrendelettel kezdte a tájékoztatót, amelyet az Index és a hvg.hu is úgy értelmezett, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbította a korlátozásokat. Valójában azonban csak a veszélyhelyzet hatályát tolták ki az említett időpontig.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Gulyás Gergely szerint egy rendkívül nehéz helyzetben a pontos tájékoztatás nagyon fontos. Szinte pánik tört, ki a kormány a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbította volna február 8-ig. A HVG és az Index álhírt közölt, a kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a több rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni.

Fotó: MTI

Két hetente értékeli az intézkedéseket a kabinet, és az események fényében döntenek majd a lépésekről”

– mondta a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő szerdán értékeli a kormány a meghozott intézkedések eredményeit, és dönt majd az esetleges lépésekről. Szólt arról is, hogy a mostani megfeszített munkának köszönhető, hogy a fertőzöttek arányához képest most kevesebben haltak meg, mint tavasszal.

Az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt

– tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetleges beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében 4,36 milliót kötött le a kormány, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország.

Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet

– tette hozzá. Pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés – jelentette be a miniszter. Összesen 15 ezer helyen 190 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni.

A tesztelésben az orvostanhallgatók is részt vesznek. Így pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról

–mondta Gulyás. Az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése a forrásokhoz. Ma az minősül jogállamnak, aki beengedi a bevándorlókat, és nem emel semmilyen korlátot – tette hozzá. Pontosan a bevándorlás kapcsán indultak el a jogállami viták is.

Magyarország elkötelezett a jogállam iránt, és sok esetben a jogállami feltételek jobban is állnak mint sok nyugati országban

– mondta a miniszter. A jelenlegi kormánypárti vezetőktől nem kell félteni a jogállamot, mivel a diktatúra ellen léptek fel.

Magyar fejlesztések, melyek segíthetik a világot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

Cytocast: gyógyszerfejlesztési kutatás

A gyógyszerfejlesztés folyamatát gyorsítaná fel a magyar Cytocast kutatása, a rendszert most a koronavírus elleni küzdelemben is hasznosítják.

Az emberi sejtekben a DNS tárolja a sejt működéséért felelős gépek tervrajzait. Ezek alapján készülnek az egyedi fehérjék, amelyek összeállnak különböző komplexekké, mondhatni a sejt gépeivé a szervezetben.

A Covid-19 fehérjéinek kölcsönhatása az emberi fehérjékkel már korábban is ismert volt. A cég a szimulációival most azt vizsgálja, hogy ezek a kölcsönhatások hogyan változtatják meg a különböző emberi szövetek sejtjeiben a fehérjekomplexeket. Ezzel a reményeik szerint képesek lesznek új célfehérjéket találni már létező gyógyszereknek, amelyekkel kezelhető lesz a betegség.

A kész modellel majd azt lehet vizsgálni, hogy hogyan hathat a vírus terjedésére az egyedi intézmények lezárása, kinyitása, nagyobb rendezvények megtartása, és azt is, hogy a tesztelés és a fertőző emberek kapcsolatainak nyomonkövetése és karanténozása mennyire tud hatásos lenni a járvány terjedésének megfékezésében.

Resysten: tartós higiéniai bevonat a közösségi felületekre

Több órán át is életképes lehet a fémfelületeken a koronavírus, más felületeken pedig még tovább is. Erre kínál megoldást egy, magyar szakemberek által kifejlesztett bevonat, mely még a koronavírus felbukkanása előtt született meg. A bevonat sajátossága, hogy megakadályozza a vírusok (köztük a koronavírus), bacilusok és gombák megtapadását. A budapesti tömegközlekedésben már régóta használják, és már Olaszország, Amerika és Dubaj is érdeklődik iránta.

 

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?