Létrehozva: 2020.11.19.

Kormányinfó: Eddig 12 millió adag vakcinát kötött le a kormány

Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai, nagy port kavart kormányrendelettel kezdte a tájékoztatót, amelyet az Index és a hvg.hu is úgy értelmezett, hogy a kormány február 8-ig meghosszabbította a korlátozásokat. Valójában azonban csak a veszélyhelyzet hatályát tolták ki az említett időpontig.

Gulyás Gergely szerint egy rendkívül nehéz helyzetben a pontos tájékoztatás nagyon fontos. Szinte pánik tört, ki a kormány a jelenlegi intézkedéseket meghosszabbította volna február 8-ig. A HVG és az Index álhírt közölt, a kormányrendelet teljesen egyértelmű, mivel a veszélyhelyzet február 8-ig marad érvényben, míg a több rendelkezést december 11-ig kell alkalmazni.

Fotó: MTI

Két hetente értékeli az intézkedéseket a kabinet, és az események fényében döntenek majd a lépésekről”

– mondta a miniszter. Gulyás Gergely elmondta, hogy jövő szerdán értékeli a kormány a meghozott intézkedések eredményeit, és dönt majd az esetleges lépésekről. Szólt arról is, hogy a mostani megfeszített munkának köszönhető, hogy a fertőzöttek arányához képest most kevesebben haltak meg, mint tavasszal.

Az ország egészében jelen van a fertőzés, de az osztrák határ mentén fokozott óvatosság indokolt

– tette hozzá. A Miniszterelnökség vezetője szólt arról is, hogy folyamatosan tárgyalnak az esetleges beszerezhető vakcinákról. Az Astra Zeneaca esetében 6,5 milliót kötött le az ország. A Jansen Pharma esetében 4,36 milliót kötött le a kormány, míg a Pfizer esetében is több mint 4 milliót kötött le az ország.

Csak ennél a három vakcinánál 12 millió oltóanyagot jelent a lekötés. Ez több mint 36 milliárd forintba kerülhet

– tette hozzá. Pénteken a szociális intézményekben, majd hétfőtől az óvodákban és az iskolákban és a kórházakban indul majd a tesztelés – jelentette be a miniszter. Összesen 15 ezer helyen 190 ezer ember teszteléséről kell gondoskodni.

A tesztelésben az orvostanhallgatók is részt vesznek. Így pontos képet kaphatunk a fertőzöttek számáról

–mondta Gulyás. Az uniós vitákról azt mondta, hogy jelenlegi formájában elfogadhatatlan a jogállami kritériumokhoz való kötése a forrásokhoz. Ma az minősül jogállamnak, aki beengedi a bevándorlókat, és nem emel semmilyen korlátot – tette hozzá. Pontosan a bevándorlás kapcsán indultak el a jogállami viták is.

Magyarország elkötelezett a jogállam iránt, és sok esetben a jogállami feltételek jobban is állnak mint sok nyugati országban

– mondta a miniszter. A jelenlegi kormánypárti vezetőktől nem kell félteni a jogállamot, mivel a diktatúra ellen léptek fel.

Magyar fejlesztések, melyek segíthetik a világot a koronavírus-járvány elleni küzdelemben

Cytocast: gyógyszerfejlesztési kutatás

A gyógyszerfejlesztés folyamatát gyorsítaná fel a magyar Cytocast kutatása, a rendszert most a koronavírus elleni küzdelemben is hasznosítják.

Az emberi sejtekben a DNS tárolja a sejt működéséért felelős gépek tervrajzait. Ezek alapján készülnek az egyedi fehérjék, amelyek összeállnak különböző komplexekké, mondhatni a sejt gépeivé a szervezetben.

A Covid-19 fehérjéinek kölcsönhatása az emberi fehérjékkel már korábban is ismert volt. A cég a szimulációival most azt vizsgálja, hogy ezek a kölcsönhatások hogyan változtatják meg a különböző emberi szövetek sejtjeiben a fehérjekomplexeket. Ezzel a reményeik szerint képesek lesznek új célfehérjéket találni már létező gyógyszereknek, amelyekkel kezelhető lesz a betegség.

A kész modellel majd azt lehet vizsgálni, hogy hogyan hathat a vírus terjedésére az egyedi intézmények lezárása, kinyitása, nagyobb rendezvények megtartása, és azt is, hogy a tesztelés és a fertőző emberek kapcsolatainak nyomonkövetése és karanténozása mennyire tud hatásos lenni a járvány terjedésének megfékezésében.

Resysten: tartós higiéniai bevonat a közösségi felületekre

Több órán át is életképes lehet a fémfelületeken a koronavírus, más felületeken pedig még tovább is. Erre kínál megoldást egy, magyar szakemberek által kifejlesztett bevonat, mely még a koronavírus felbukkanása előtt született meg. A bevonat sajátossága, hogy megakadályozza a vírusok (köztük a koronavírus), bacilusok és gombák megtapadását. A budapesti tömegközlekedésben már régóta használják, és már Olaszország, Amerika és Dubaj is érdeklődik iránta.

 

Ez is érdekelhet

origo.hu

A TV2 házaspárja váratlanul különvált

origo.hu

Stana Alexandra elmondta, ki most az egyetlen férfi az életében

borsonline.hu

Ennél cukibb ma már nem lesz: így örül Puskás Peti mesedalának csöpp kisfia

vg.hu

Varga Judit egykori kabinetfőnöke kitálalt a Mandinernek

ripost.hu

Nem akárkivel fotózták le Szoboszlait a budapesti éjszakában

origo.hu

Zelenszkij őrült bejelentést tett, minden megváltozik

lakaskultura.hu

Új élet a városon kívül, egy kortárs stílusú otthonban

vg.hu

Hörmann: Egy családias nagyvállalat alapja a bizalom-podcast ( hirdetés)

ripost.hu

Elhagyta az országot, Cipruson hunyt el minden idők egyik legjobb magyar csatára

ripost.hu

Örömhírt jelentett be Tóth Vera, Tóth Gabi elsők közt gratulált

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

"Édesanyámmal félve lapultunk": késsel járkált otthonában Magyar Péter, Varga Judit férje

INSIDER

Csak a legjobb áron vásárolj! Az Árfigyelővel még olcsóbban tudsz felkészülni az ünnepi hétvégére

INSIDER

„Késsel a kezében járkált” - könnyezve mesélt drámai részleteket Varga Judit

INSIDER

Megszólalt egy szakértő Varga Judit bejegyzéséről: ez a bántalmazás tankönyvi példája

INSIDER

"Ha lenne kiben hinni, akkor még ma is élne" – kiderült, ezért halt meg a miskolci lépcsőn Zoltán

INSIDER

Pusztított a tűz Pilisen: percek alatt hatalmas terület állt lángokban

INSIDER

Démon akarta felfalni Tímea lányát: retteg az éjszakáktól a veszprémi család

INSIDER

Dráma Szombathelyen: nyílt utcán élesztették újra a nyugdíjast