INSIDER

Kormányinfó: bejelentették a kormány legújabb döntéseit

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő és Gulyás Gergely miniszter október nyolcadikán is megtartották a kormányinfót.
  • Szerző: Ripost

Gulyás Gergely kihangsúlyozta: Magyarország a második hullám során is a jobban védekező és reagáló országok között van. Az egyre jobban növekvő halálozási számok a közép-európai országok átlagában van. A statisztikák szerint egymillió főre vetítve 90 koronavírusos halott esik Magyarországon.

Hozzátette: személyi és fizikai adottság biztosított a védekezéshez.

Budapest, 2020. október 1.
Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfó sajtótájékoztatón a Miniszterelnökségen 2020. október 1-jén.
MTI/Illyés Tibor

Megindokolták az egészségügyi béremelés bevezetését is, amit az eredményes védekezés részének tartanak. Hiszen az orvosokra és ápolókra nehezedik jelenleg a legsúlyosabb teher. A fizetések 20 százalékkal nőnek novembertől, 2022 január elsejével pedig további 30 százalékos béremelésre kerül sor.

Az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, tavasszal és nyáron az ország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Az összes orvos eddig kevesebb mint 1 százalékának az átvezénylésére került sor, de erre járvány idején szükség van – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

 

Hozzátette: a legrosszabb forgatókönyvek szerint az országban 200 ezer fertőzött lehet, akiknek az ellátásához 36 ezer kórházi ágyra és több ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. A magyar egészségügy ennek kétszeresét is képes teljesíteni.

A miniszter bízik benne, hogy a béremelés révén több orvos jön majd haza külföldről.

Fontosnak tartjuk a hálapénzt kivezetését, és reményeink szerint az orvosok elvándorlását is lassítani fogja a bértábla. A részletszabályok kidolgozása a Magyar Orvosi Kamara egyetértésével történhet majd meg, a kormány nyitott az együttműködésre. Fontos, hogy nem szeretnénk tiltani alapesetben a kórházi munkavállalás melletti magánpraxist – mondta Gulyás Gergely.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Az Európai Unión belül a legjobb eredmények közé tartozik a magyar gazdaságvédelem. Kiemelt fontossággal bír a munkahelyek és a családok védelme. A kormány döntött tegnap arról is, hogy 5 százalékra csökken a lakásépítésekre vonatkozó áfa.

Szeretnék megszavaztatni a Parlementben a hitelmoratórium meghosszabbítását. A tervek szerint ez a nyugdíjasokra, a gyermekesekre, a közfoglalkoztatottakra, illetve azokra a cégekre lenne érvényes, amelyeknek a bevétele 25 százaléknál jobban visszaesett.

A miniszterelnök ismertette a járványügyi nemzeti konzultáció eredményeit is: a legnagyobb támogatottsága a maszkviselésnek van.

Az egészségügyi ellátórendszer bírja a terhelést, tavasszal és nyáron az ország felkészült a koronavírus-járvány kezelésére – mondta Szentkirályi Alexandra.

Az összes orvos eddig kevesebb mint 1 százalékának az átvezénylésére került sor, de erre járvány idején szükség van – mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

Hozzátette: a legrosszabb forgatókönyvek szerint az országban 200 ezer fertőzött lehet, akiknek az ellátásához 36 ezer kórházi ágyra és több ezer lélegeztetőgépre lesz szükség. A magyar egészségügy ennek kétszeresét is képes teljesíteni.

Szentkirályi Alexandra szólt arról is, hogy az orvosok bére eddig soha nem látott mértékben emelkedik, de ezt meg is érdemlik, hiszen most a legnehezebb a munkájuk, a legnagyobb a felelősségük. A törvényhez kapcsolódó 18 rendelet megalkotásakor is együttműködik a kormány az orvosi kamarával. A szabályozás célja, hogy az ellátórendszer felkészült legyen a terhelésre és az új feltételek az orvosok számára is húzóerőt jelentsenek. Az ápolók bére 2016 óta emelkedik és 2022-re 2,5-szer nagyobb lesz.

A gazdaságvédelmi intézkedésekről szólva kiemelte a munkahelyvédelmet, a hitelmoratóriumot és az otthonteremtési támogatásokat.

Szentkirályi Alexandra hangsúlyozta, hogy a nemzeti konzultáció komoly szerepet tölt be a kormány munkájában, a legutóbbi is nagyon sikeres volt. A kormány mindig olyan lépéseket tesz, amelyek találkoznak az emberek véleményével, ilyen például a maszkviseléssel kapcsolatos szabályozás – tette hozzá.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?