INSIDER

Összegyűjtöttük, a szigorítások során mi marad nyitva a jövő héttől

A koronavírus harmadik hulláma miatt hétfőtől újabb korlátozások lépnek életbe. Összegyűjtöttük, mik maradnak nyitva a szigorítás mellett.
 • Szerző: Ripost

Szigorítás jön, nem lesz nyitva minden üzlet hétfőtől, mivel a második hullámnál is erősebbnek ígérkezik a harmadik hullám.

szigorítás nyitva

Képünk illusztráció
Fotó: Pixabay

Március 8-tól a következő változások lépnek érvényben

A szájmaszk használta mindenhol kötelező.

A parkok, az arborétumok és a játszóterek továbbra is látogathatók.

A szabadtéri sporttevékenység is engedélyezett, távolságtartással.

A katolikus templomok nyitva lesznek és nyilvános istentiszteleteket is lehet tartani. Ugyanakkor a megyés püspökök felmentést adnak a vasárnapi szentmisén való részvétel kötelezettsége alól.

Az üzletek március 8-tól március 22-ig zárva lesznek, kivéve:

 • Élelmiszer üzeletek
 • Patikák, Gyógyszertárak
 • Drogériák
 • Benzinkútak
 • Autószervizek
 • A kertészeti eszközöket árusítő boltok
 • Bankfiókok
 • Dohányboltok
 • Virágboltok (nőnapon, március 8-án, hétfőn nyitva lehetnek, de keddtől zárva tartanak)

Ami biztosan zárva lesz:

 • Műszaki áruházak
 • Éttermek
 • Kaszinók
 • Szállodák
 • Konditermek

Továbbá minden szolgáltatás szünetelni fog, kivéve a magánegészségügyet.

Így változik a fiatalok élete

A szigorítás során nem lesznek nyitva az általános iskolák és az óvodák sem hétfőtől – rendkívüli szünet lesz április 7-éig. Az iskolák tantermen kívüli digitális munkarendre állnak át; a tavaszi szünetet követő első tanítási napon.

A középfokú iskolákban az érettségi vizsgákra való felkészítést továbbra is megtartják, ahogyan a szóbeli vizsgákat is.

Amire viszont fontos odafigyelni a szülöknek, hogy ezúttal nem szerveznek gyermekfelügyeletet az óvodákban és az iskolákban!

A bölcsödék továbbra is működnek!

Előreláthatóan a nyitás ütemezetten indul március 22-én. Kivéve az oktatásra vonatkozó szabályokat, mert azok a tavaszi szünet végéig tartanak.

A bejelenetett – előreláthatóan – két hetes zárlat kapcsán a kormány nem hozta visza az idősek vásárlási idősávját, ugyanakkor az üzletekben kiemelten fontos a távolságtartás.

Ahogy a második hullám bebizonyította, az élelmiszereket, alapvető háztartási cikkeket folyamatosan rendelkezésre állnak, nincs értelme felvásárlásba kezdeni. Jó néhányan egyébként most szembesülnek azzal, hogy az első hullám idején felvásárolt élelmiszereik lejártak, így a kamrából mehetnek egyenesen a kukába...

A kormány az emberi életek védelme és a fertőzések számának csökkentése érdekében március 8-tól a köznevelési intézményekben is új intézkedéseket vezet be – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma pénteken.

A tárca közölte: az óvodákban rendkívüli szünet lesz, az ez utáni első munkanap április 7. Az iskolákban március 31-éig a nevelés-oktatást tantermen kívüli, digitális munkarendben zajlik majd, az ezt követő tavaszi szünet utáni első tanítási nap ugyancsak április 7. Az intézkedésekről minden köznevelési intézmény tájékoztatást kapott.

A tantermen kívüli, digitális munkarendet az eddigi tapasztalatok alapján, az Oktatási Hivatal honlapján közzétett módszertani ajánlás figyelembevételével kell megszervezni, ehhez a digitális tananyagok, a Digitális Kollaborációs Tér és egyéb platformok rendelkezésre állnak. Ahol az eszközellátás a tanulók számára nem biztosított, ott arra kérték az iskolákat, hogy adják ki a szükséges eszközöket – írták.

Az óvodák, iskolák nem biztosítanak gyermekfelügyeletet annak érdekében, hogy radikálisan csökkenjen a további fertőzés lehetősége – hívta fel a figyelmet a szaktárca.
Kitértek arra is: a gyermekek, tanulók étkeztetését biztosítani kell a már korábban kipróbált és bevált rendelkezések szerint elvitellel vagy kiszállítással.

Az idei május-júniusi érettségi vizsgákra, valamint a szakmai vizsgákra történő felkészülés céljából – az intézményvezető döntése alapján – egyéni és kiscsoportos konzultációk, gyakorlati foglalkozások megszervezése az egészségvédelmi intézkedések szigorú betartása mellett a tantermen kívüli, digitális munkarend ideje alatt is lehetséges.

A kollégiumokban az eltérő munkarend időszakában engedélyezhet lakhatást az intézményvezető az érettségiző, továbbá azon tanuló számára, akinek különös méltánylást érdemlő személyi körülményei ezt indokolják.

A pedagógiai szakszolgálati intézmények és az utazó gyógypedagógusi, utazó konduktori hálózatok tevékenységüket elsősorban a személyes találkozást helyettesítő, a helyi viszonyokhoz igazodó alternatív technikák alkalmazásával valósítják meg – ismertették.

A versenyszerűen sportolóknak a sporttevékenységükre való figyelemmel speciális szolgáltatásokat nyújtó, jóváhagyott kollégiumi nevelési programmal rendelkező intézmény a sportfoglalkozásokat, edzéseket legfeljebb tíztagú csoportokban megtarthatja, a sportkollégiumi elhelyezést és étkeztetést ugyancsak legfeljebb ekkora csoportokban biztosíthatja.

A középfokú iskolák által az általános felvételi eljárás során szervezett, már meghirdetett szóbeli vizsgák megtarthatók, valamint digitális formában is megszervezhetők. Ha egy szóbeliző igazoltan fertőzött vagy karanténba kerül és kérelmezi, akkor a vizsgát szervező intézmény pótnapot szervez legkésőbb március 19-éig, majd március 22-éig nyilvánosságra hozza a jelentkezők felvételi jegyzékét.
A tanulói adatlapokat március 23-24-én lehet még módosítani, a módosító adatlapot pedig március 25-éig küldik meg az Oktatási Hivatalnak.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?