INSIDER

Konzultáció indul a feltételes szabadságra bocsátásról a győri gyermekgyilkosság kapcsán

Az Igazságügyi Minisztérium sürgősséggel elkészítette a szükségesnek tartott jogszabály-módosítások előterjesztéseit. Mindez a győri gyermekgyilkosságot követően elrendelt átfogó kormányzati vizsgálat eredményeként készült jelentésben meghatározottak szerint valósult meg – jelentette be Varga Judit, a tárca vezetője szerdán a közösségi oldalán. A minisztérium az emberek véleményét is várja.
  • Szerző: Ripost

Szerdán a kormany.hu honlapon megjelent, hogy Varga Judit igazságügy-miniszter társadalmi egyeztetést kezdeményez a feltételes szabadságra bocsátás szigorítására irányuló törvénymódosításról.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: mti

A tervezetekhez kapcsolódó észrevételeket 2020. január 27-ig várják a [email protected] címen.
Az egyeztetés eredményeként a tervezetek valamennyi tartalmi és formai eleme módosulhat – tette hozzá a miniszter.
Az IM javasolja annak bevezetését, hogy a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségének elbírálására irányuló döntési eljárás során a javaslatban meghatározott esetekben a mentális állapotra vonatkozó szakorvosi és pszichológusi véleményt, valamint az elítélt kiskorú gyermekével kapcsolatban a gyámhatóság véleményét is be kell szerezni.

Emellett a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén a feltételes szabadságra bocsátás feltétele lesz a pártfogó felügyelet, valamint az áldozat, illetve a potenciális áldozat védelmét szolgáló magatartási szabály elrendelése, és ezek ellenőrzése technikai eszközök alkalmazásával.

A törvényjavaslatot az Országgyűlés várhatóan már a tavaszi ülésszakán megtárgyalja.
Annak, hogy a téma most kerül terítékre, egy szomorú aktualitása van.

Mint a még tavaly decemberben beszámolt róla, egy apa megölte két gyermekét, majd saját magával is végzett.

Fotó: Police.hu

A győri kettős gyilkosságot elkövető férfi korábban, 2016 májusában Szombathelyen kalapáccsal és papírvágó szikével életveszélyes sérüléseket okozott a feleségének, ezért emberölés kísérlete és kiskorú veszélyeztetése miatt 2017 decemberében öt év fegyházra ítélték. 2019. szeptember 11-én pártfogó felügyelet elrendelése mellett feltételesen szabadlábra helyezték. Negyedévvel később a 25 éves férfi megölte 10 éves fiát és 13 éves nevelt lányát, majd öngyilkosságot követett el. A lakásban tartózkodott a harmadik testvér, egy hatéves kislány is.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?