INSIDER

Kockára fagyunk a következő hét napban: íme néhány jótanács!

Akár mínusz 20 fokig is süllyedhet a hőmérséklet a szibériai fagyot hozó légbetörés után, és a hideget nem szabad félvállról venni, mert igencsak „meleg” helyzetekbe kerülhetünk. A következő napokban az utcán a lét a tét.
  • Szerző: Bors

Sokan gondolják úgy, hogy mínusz tíz fok alatt sem kell nagyobb gondot fordítani a hideg elleni védekezésre és ki lehet menni az utcára sapka vagy melegebb kabát nélkül. Ez azonban egy veszélyes tévedés.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Zord időjárás

Zord időjárás vár ránk az elkövetkezendő napokban. Képünk illusztráció (Fotó: MTI/Mónus Márton)

Rossz megoldás az alkohol

A szervezetünk ugyanis akaratunktól függetlenül beindít egy védekezési reakciót. Hidegben az erek összehúzódnak, és ettől a tápanyag- és az oxigénellátás is sérül. Kisebb erekben keletkezhetnek vérrögök, az elzáródott erek pedig veszélyeztetik a keringést, ami súlyos következményekkel jár. Kimondottan árt a felmelegedésre szánt alkohol fogyasztása, mert a hidegérzetünket ugyan tompítja, de a szervezet védekező mechanizmusát kikapcsolhatja. A hideg ellen a szervezet igyekszik hőt termelni, ez okozza a didergést, ami csak ideiglenes megoldás, de számunkra jelzés lehet, hogy baj van. Kihűlés esetén azonnal meleg helyre kell vinni az illetőt, a nedves ruháját szárazra kell cserélni, és sokat segít a hőegyensúly helyreállításához a meleg tea.

Öltözködjön rétegesen

A réteges öltözködés a hideg elleni védekezés legfontosabb eszköze. A legalsó rétegnek pamut ruhaneműt válasszon, amely felszívja és elpárologtatja a nedvességet. A középső réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük, legjobb, ha polár anyagokból készült darabot választ. A felső réteg az időjárás függvénye, szélálló dzsekiről, kabátról lehet szó. Ez elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt. A kezünkre húzzunk kesztyűt, a sapkánk takarja a fület is, a sálat pedig felhúzhatjuk az orrunkra. Mielőtt az utcára mennénk, a csizmát, a bakancsot érdemes felmelegíteni radiátoron vagy fűtőtesten.

Megszívlelendő jótanácsok

A lakásban tartott ebeket sétáltatáskor fel kell öltöztetni. Ha a járdát felsózták, sétáltatás után a mancsokat langyos vízzel mossuk le. Udvari kutyáknál figyelni kell, hogy a háza szélvédett helyen legyen, és ajánlott a ház alá raklapot helyezni, hogy alulról ne érkezzen hideg. Sőt, a leghidegebb éjszakákon fogadjuk be az előszobába kedvencünket! Az autósok ne feledkezzenek meg a fagyálló hűtőfolyadékról és a téli szélvédőmosóról. Az ajtótömítéseket ápolni kell, hogy ne fagyjon közé jég. Figyelni kell az akkumulátor töltését. Ha csíkot húz az ablaktörlő, ki kell cserélni. Legyen kéznél jégkaparó, és meleg ruha elakadás esetére.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?