INSIDER

Kőbányai úti rémház: a lakók fedték fel a titkot, hogy mi zajlik ott

Elképesztő állapotok uralkodnak a Kőbányai út 22. számú épületében, mióta Karácsony Gergely és Pikó András beköltöztette a hajléktalanokat. A főváros kezelésében lévő épületben mocsok és rendszeres randalírozás keseríti meg a régebb óta ott lakók életét. Most hétvégén kigyulladt egy lakás, és csak a szerencsén múlt, hogy nem történt tragédia.
  • Szerző: Ripost

A Kőbányai úti „rémházban” a lakások nagy része szociális bérlakás lett, amit potom pénzért bérelhetnek azok, akiknek nem telne rendes albérletre. Ezen kívül kinevezték „speciális éjjeli menedékhelynek” is hajléktalanok számára. A régi lakók arról panaszkodnak, hogy a folyosókon azóta hatalmas a mocsok és rettegnek a sok rosszarcú új lakótól. A házban mindennaposak az üvöltözések, a hajnalig tartó „bulik”, és felütötte a fejét az illegális drogterjesztés is. A többség azonban magába fojtja a felháborodását, és nem mernek szólni a fővárosi fenntartónak, mert félnek, hogy felbontják a bérleti szerződésüket.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Metropol

A régiek már ki sem mernek lépni a lakásukból

„Bicskanyitogató állapotok uralkodnak itt„ – háborgott egy középkorú nő, aki már 15 éve lakik az épületben. „Az orrunkat sem dugjuk ki a lakásunkból, mert belénk kötnek. A rendőrség napi rendszerességgel jön ki. Mégsem tudunk mit tenni, mert az önkormányzat választja ki, hogy kik lakhatnak a házban. Mi elég kemény szerződéssel vagyunk itt, ezért ha valami nem tetszik nekünk, akkor kirakhatnak minket.”

A lakók és az itt dolgozók elmondása szerint hányingerkeltő a kosz, amit maguk után hagynak az újonnan beköltözöttek. Áll a szemét a folyosókon és a társasház előtt, és a nem használt bútorokat pedig szanaszét hagyják az épületben.

„Ilyen undorító házat még 25 év alatt nem láttam”

„25 éve dolgozom takarítóként, de ilyen undorító házat még nem láttam„ – mondta a társasházat takarító hölgy a Metropolnak. „Egyesek arra sem veszik a fáradtságot, hogy szemeteszsákba rakják a hulladékot. Minden nap arra jövünk ide, hogy vakarni kell a koszt a falról, tornyosul a szemét a folyosókon és a ház mellett, a kukák pedig üresek.”

Az Origo már áprilisban írt a Kőbányai út 22-ban uralkodó tarthatatlan állapotokról: a új beköltözők különböző szervezetektől ingyen kaptak bútorokat, és amire nem volt szükségük, azokat tűzveszélyes módon a lépcsőházakban tornyozták fel.

„Folyamatosan kerülnek ki holmik. Elég egy eldobott csikk, és leég az egész ház„ – mondta akkor egy elkeseredett lakó, Irén.

Sokan meztelenül menekültek az utcára

Szombat éjszaka aztán megtörtént a baj: rendőrök és tűzoltók rángatták ki lakásukból az embereket, miután kigyulladt egy lakás a társasházban. A tűz egy második emeleti lakásban keletkezett. Az ingatlan lakója, Anikó a szomszédok elmondása szerint pszichiátriai kezelés alatt áll, és üldözési mániában szenved. Korábban már fenyegetőzött, hogy felgyújtja a lakását, ez most lehet, meg is történt.

Fotó: Metropol

„Nagyon félelmetes volt. Éjszakás voltam, ezért még fent voltam és hallottam, ahogy két fiatal lány ordibálja, hogy tűz van” – mondta a Metropolnak Éva. „A füsttől semmit sem lehetett látni, levegőt sem kaptam, alig tudtunk kijönni a házból. Hatalmas volt a pánik, sokan mezítláb és meztelenül menekültek az utcára.„

Zsolt éppen a sógoránál aludt a lakásban, amikor arra ébredt, hogy valaki rángatja.

„Arra ijedtem fel, hogy egy hatalmas férfi ragad meg. A füsttől nem láttam semmit, csak később vettem észre, hogy egy rendőr volt. Csoda, hogy nem fulladtam meg. Mire kiértem, az udvar elejétől a kapuig állt a sor, ahogy mentették az embereket.”

A tűzoltók szerint az egész ház felrobbanhatott volna

A hatalmas társasházban, mintegy 187 lakás van, ami körülbelül 150 családnak nyújt otthont. A lehetséges tűzesetek miatt kötelező lenne tűzriasztót felszereltetni, ám ez már évek óta nem történik meg.

„Se tűzriasztó, se kamera nincs a házban, pedig egy ilyen nagy épületben muszáj lenne. Ha lett volna, akkor mindenki egyből értesült volna a tűzről, így csomó embert a tűzoltók és a rendőrök húztak ki a lakásukból. A tűzoltók azt is mondták, ha a lángok elérik a lakás melletti gázvezetéket, akkor az egész ház felrobban„ – mondta Teréz, aki az ötödik emeleti lakásából menekült a lángok elől.

A lap elküldte kérdéseiket a Fővárosi Önkormányzatnak, azonban lapzártájukig nem kaptak választ tőlük.

 

A Mindmegette karácsonyi ajánlata
Variációk karácsonyi zserbóra
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?