INSIDER

Kitört a dinnyeháború!

Végre itt a magyar dinnye szezonja, de megint kitört a háborúskodás! A vásárlók örülhettek, hogy a Tesco lement 100 forint alá, és 99 forintért kínálta a magyar görögdinnyét, ám ez kiverte a biztosítékot a hazai termelőknél. Felháborítónak tartják, hogy éppen a főszezon elején kezdtek óriási akcióba, ezzel veszélyeztetve megélhetésüket. A dinnyeimádók viszont nem sokáig örülhettek - ma már újra 100 forint fölött van a gyümölcs ára.
  • Szerző: N.E.

Mint a %% is megírta, hiába kiváló a termés, idén várhatóan nem megy 100 forint alá a görögdinnye kilónként ára. Ennek az az oka, hogy Európa többi részén nagy volt a fagykár, így megéri külföldre vinni a magyar dinnyét, és így végre nyereségesek lehetnek a termelők. Itthon is végre a polcokra került a magyar dinnye. A Tesco rögtön hatalmas akcióval indította a hazai szezonját. A cég a múlt héten még 249 forintért árulta az import dinnyét, majd, amikor bejött a magyar, levitte 99 forintra az árat, igaz, csak négy napig. De ez is kiverte a biztosítékot nemcsak a termelőknél, hanem az agrárkamaránál és a terméktanácsnál is.

Félnek, hogy romlik a dinnye minősége

Ez a gyakorlat nemcsak tönkreteszi az idei dinnyeszezont, hanem a jövő évi termelés feltételeit is rontja

– közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK), hozzátéve: "az irreálisan alacsony fogyasztói ár a szezon elején elfogadhatatlan a termelők számára, hiszen jóval magasabb a dinnye bekerülési költsége."

"Nagy veszélybe kerülhetnek a termelők. A technológiai fejlesztés, a minőségi javítás drága. Ha minden áruházlánc levinné a dinnyék árát, pár év múlva annyira leromlana a minőség, hogy be kellene érnünk importdinnyékkel" – tájékoztatott Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke.

130-150 forintos árat szerettek volna

Az ideális az lett volna, ha a szezon legelején 130-150 forintos áron juthattak volna a vásárlók dinnyéhez, és olyan 3 hét múlva ment volna le az ár 100 forintra

– teszi hozzá. Ledó Ferenc szerint a Tesco biztosan nem vétett a kereskedelmi törvény ellen, de jogos a kérdés, hogy mennyire volt etikus a hatalmas árcsökkentés.  Az agrárkamara azt is közölte, hogy ha továbbra is ilyen olcsón árulják a dinnyét, a NAK az áruházlánc üzletei előtt tüntetne a termelőkkel.

Azt, hogy meddig tart az akció, mit lép ma a Tesco, és mit lépnek a termelők, megtudhatja a hétfői Ripost napilapból!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?