INSIDER

Kisfilmen mutatkozik be a néhány hetes kistapír – videó

A jövevény már héthetes, a róla szóló kisfilmet most mutatta be az intézmény.
  • Szerző: Ripost

Utód érkezett a Fővárosi Állat- és Növénykert dél-amerikai tapírjaihoz: Suki és Géza nászából egy aranyos tapírkislány született. A jövevény még február 20-án reggel, tehát éppen hét héttel ezelőtt jött a világra. Az örvendetes hír bejelentését az állatkert március első heteiben tervezte, bár akkor is várni kellett volna, amíg a nagyközönség láthatja az apróságot. A koronavírus járvány kapcsán bevezetett korlátozások miatt azonban először a beltéri bemutatóhelyeket, majd március 15-től az egész állatkertet be kellett zárni a nagyközönség előtt, a bejelentést inkább elhalasztották az intézmény illetékesei. A tavaszi szünet kezdetére azonban elérkezettnek látták az időt, hogy a jövevényt legalább az interneten keresztül bemutassák.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Az állatkert csütörtökön tette közzé másfél perces kisfilmjét, amin jól látható a kicsi és az anyaállat is. A tapíroknál a nőstények 13 hónapig vemhesek, és ellésenként majdnem mindig csak egy utód szokott a világra jönni. A szinte teljesen egyszínű felnőttekkel ellentétben a kistapírok mindig csíkosak, a lábukon pedig foltokat viselnek. A videón az is látszik, hogy a jövevényt ugyan cumisüvegből is kínálták a biztonság kedvéért, de hamar megtalálta az emlőt, és azóta is önállóan táplálkozik. Az ifjú tapírok általában 6-8 hónapos korukig, vagy még ennél is tovább vesznek magukhoz anyatejet, de viszonylag hamar megpróbálkoznak a szilárd táplálékkal is. Ez a helyzet az állatkert kistapírjával is, ami az anyatej mellett már a felnőtt tapíroknak való finomságokat is kóstolgatja. Ezek közül, akárcsak az anyjának, a banán az elsőszámú kedvence.

A tapírkislány egyelőre még nem kapott nevet, a névadásba az állatkert a közönséget is szeretné bevonni. Az intézmény hivatalos honlapján meghirdetett szavazáson három előzetesen kiválasztott névre lehet voksolni. A válaszható nevek a következők:

  • Fada – portugál nyelven tündért jelent;
  • Hada – spanyol nyelven tündért jelent;
  • Suma – ajmara nyelven (Dél-Amerikában beszélt őslakos nyelv) „helyes”, „szép” és „jó” a jelentése.

A szavazatokat április 15-ig, azaz jövő szerdáig várják, ezt követően fogják kihirdetni, hogy végül melyik név lett a szavazás nyertese.

És ezeket olvastad már?