Magyar Péter a feleségével "agresszív, megfélemlítő, fenyegető" volt

POLITIK
Létrehozva: 2020.02.28.

Kínai koronavírus: felesleges megrohanni a boltokat, nem lesz áruhiány

Valóságos őrültekháza van a nagy áruházláncokban a koronavírusról szóló hírek hallatára. Az emberek megrohanták az üzleteket tartós élelmiszerekért. Fölösleges azonban a nagy roham: nem lesz áruhiány.

Mintha háború lenne, úgy viselkednek sokan az üzletekben: tucatjával, néha százával viszik a cukrot, konzerveket, ásványvizeket. Az áruházláncok alig győzik a feltöltést: kollégáink is szemtanúi voltak, ahogy a lefosztott polcokra érkező utánpótlást is azonnal elkapkodják. De az áruval teli raklapok a raktárakból nem fogynak el…

Fotó: Szabolcs László / Ripost

Ugyanez az őrület megy a neten rendelt házhoz szállítással is, ezért az üzletek kénytelenek voltak korlátozni a maximálisan kiszállított ásványvizek és más tartós cikkek mennyiségét, és az is előfordul, hogy csak 1-2 nappal későbbre kapunk időpontot, de nincs és nem is lesz áruhiány.

„Bár egyes tartós élelmiszerek iránt megnőtt a kereslet, nem kell áruhiányra számítani, és indokolatlan a lakossági felhalmozás” – hívja fel a figyelmet az Országos Kereskedelmi Szövetség. A legnagyobb kereskedelmi láncokat tömörítő szövetség kiemelte: néhány esetben előfordulhat, hogy egy-egy rövidebb időszakban egy-egy áruházban bizonyos tartós élelmiszerek feltöltési üteme nem tudja követni a megnövekedett keresletet, de az áruházakban az árukészlet stabilan rendelkezésre áll, a polcok feltöltése folyamatos.

Folyamatos az árufeltöltés
(Fotó: Szabolcs László/Ripost)

Rengeteg a rémhír a koronavírus kapcsán, eközben lapzártánkig egyetlen esetben sem bizonyították, hogy lenne Magyarországon fertőzött. De a szakemberek hangsúlyozzák: ha nálunk is megjelenik a fertőzés, akkor sem kell áruhiányra számítani. Nem véletlenül sulykolják az orvosok: a koronavírus nem sokkal veszélyesebb, mint az influenza, egészséges immunrendszerű embereket nem veszélyeztet, a többség észre sem veszi, hogy átment rajta a kór. Az óvintézkedések is hasonlók, mint az influenza esetén: alapos kézmosás, fertőtlenítés…

Kézfertőtlenítővel várják az Utazás kiállítás vendégeit – pont Olaszország a díszvendég…

Csütörtökön nyílt meg a hagyományos Utazás kiállítás Budapesten, a Hungexpón. A koronavírus-járvány némi pikantériát ad annak, hogy éppen Olaszország a díszvendég. A Ripost munkatársai azonban egy szájmaszkos emberrel sem találkoztak: úgy látszik, aki szeret utazni vagy ebből él, az kevésbé hajlamos a pánikra…

Utazás kiállítás 2020, díszvendég: Olaszország
(Fotó: Szabolcs László/Ripost)

A szervezők nem tartották indokoltnak a rendezvény elhalasztását. Néhány biztonsági intézkedést tettek, például a fogadócsarnokban kézfertőtlenítő várja az érkezőket. Pániknak nyoma sincs, 40 ország több mint 250 standdal várja az utazás iránt érdeklődőket egész hétvégén.

A díszvendégeknek a kiállításon nagy standjuk van, ahol olasz kávéval és fagyival kedveskednek az embereknek.

„A koronavírus nem homályosítja el Olaszország turisztikai értékeit” – vélekedik a stand vendéglátója, egy olasz hölgy. Mindenkinek ajánlja az úti célokat, nem tartja indokoltnak a pánikot. „Kár volna a túlzott, indokolatlan félelem miatt kihagyni ilyen szép úti célt, mint Olaszország. Aki mégis félős, menjen a karanténoktól távol eső vidékre, például Nápolyba” – mondta a Ripost-nak. Olyan utat nem kínálnak, ami a lezárt tartományokba szól.

Az Iparkamara elnöke szerint a turistáknak nincs félnivalójuk, de a turizmust óhatatlanul érinti a helyzet, az erre az évre jósolt 4-5 százalékos növekedés valószínűleg elmarad, főleg, hogy a világ turistáinak több mint 30 százaléka kínai.

Elbukhatjuk a befizetett utakat

Sokan nem a vírustól és a megbetegedéstől félnek, hanem attól tartanak, hogy elbukják a már befizetett utat. Van olyan utazási iroda, ahol csak 21 nappal az utazás előtt lehet visszamondani az utat, van, ahol 2 héttel előtte is.

„Nálunk a befizetett utat át lehet tenni a következő évre, de ehhez egy hónappal előre kell szólni” – magyarázta egy utazási ügynök.

A CLB biztosítási alkusz cég korábbi tájékoztatásában arra hívta fel a figyelmet, ha valaki karanténba kerül külföldön, és van arra biztosítása, számíthat a kórházi napi térítésre, illetve a megfigyelés idején kiesett aktív kereset és a táppénz különbözetének megtérítésére. De azt is jelezték, hogy a koronavírus okozta aggodalmak miatt lemondott, de már befizetett utakra útlemondási biztosítás megléte esetén sem fizetnek kártérítést a biztosítók.

A WizzAir ritkítja olasz járatait, de nem törli az összeset

Az interneten futótűzként terjedt, hogy a WizzAir a koronavírus-járvány miatt április elejéig törölte az olaszországi járatait. Az ügyben megkerestük a WizzAirt, mely a következő választ küldte a Ripost-nak: a WizzAir úgy döntött, hogy „a kereslet visszaesése miatt a március 11-től április 2-ig tartó időszakban csökkenti egyes, többek között olaszországi úti célokra közlekedő járatainak sűrűségét. A légitársaság ugyanakkor nem függeszti fel ezeket az útvonalakat, nem törölte minden, ezekre az úti célokra üzemeltetett járatát, csökkentett kapacitással továbbra is közlekedik ezekre az úti célokra. Az érintett utasokat legkésőbb 15 nappal az indulás előtt e-mailben értesítjük járatuk törléséről, és választhatnak, hogy elfogadják az ingyenesen, más dátumra felajánlott átfoglalást, visszakapják az eredeti viteldíj 100 százalékát, illetve WIZZ-számlán történő jóváírás formájában a 120 százalékát. Mivel a járattörlésről legkésőbb 14 nappal az indulás előtt értesítjük az érintett utasokat, az 2004/261/EK rendelet értelmében ezen felüli kompenzációra nem jogosultak.”

Fotó: MTI

1,2 millió maszk áll rendelkezésre

Gulyás Gergely, a miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta: 1,2 millió maszk áll rendelkezésre az országban, és már intézkedtek, hogy ezek minél hamarabb eljussanak a patikákba. Napi 25 ezer maszk készül a büntetésvégrehajtási intézetekben.

Egészségügyi védőmaszkokat készítenek a fogvatartottak a Hajdú-Bihar Megyei Büntetés-végrehajtási Intézetben
(Fotó: MTI)

A pénteki Ripost-ban további információkat olvashatsz a koronavírusról, többek közt arról, segít-e az alkohol vagy hogyan védekezhetsz ellene. Keresd a lapot az újságárusoknál!

Ez is érdekelhet

origo.hu

Bezárta a lakásba Varga Juditot a tomboló Magyar Péter

ripost.hu

Újabb legenda távozott: elhunyt a népszerű rockbanda frontembere - Videó

borsonline.hu

Gyászol a magyar TV2: súlyos halálhír rendítette meg ma a sztárokat

magyarnemzet.hu

Visszatértek a fagyok, húsvétra fordulatot tartogat az idő + videó

ripost.hu

Ha erről lemaradsz nem látod többször: ekkor nézz fel az égre a különleges látványért

hirtv.hu

Szánthó Miklós: Trump vissza tudja hozni a békét a térségünkbe + videó

origo.hu

Leleplező vallomások: Zelenszkij teljesen megőrült, kirobbanthatja a III. világháborút

mindmegette.hu

Luxus lesz a fagyi nyáron? Ennyibe kerül majd egy gombóc jeges finomság

she.life.hu

A felfázás mögött több van, mint gondolnád ( hirdetés)

ripost.hu

Mindenkit meglepett Kulcsár Edina, bejelentette a nevet

life.hu

Kommunikálj nyíltan és őszintén: ne hagyd, hogy emiatt tönkremenjen a párkapcsolatod (hirdetés)

magyarnemzet.hu

Ha a második világháborúban megőrizzük a szuverenitásunkat, kevesebbet szenvedett volna hazánk

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Egy 39 éves nő megvert két kalauzt a vonaton, majd megharapott egy rendőrt

INSIDER

Hová lett a pénz? Csődben a város, Budapest baloldali vezetése a duplájára nőtt iparűzési adót is eltüntette

INSIDER

Jonathan 94 tagú német-afrikai családja után évente 1,5 millió eurót markol fel a német államtól

INSIDER

Hatalmas nyomás alatt a lengyel kormány: az év legnagyobb tüntetésére készülnek a gazdák

INSIDER

Rémes, mit hozott Sándor, de még durvább, amit Józseftől és Benedektől kapunk

INSIDER

Féltékenységből gyújtotta fel barátját egy férfi Budapesten

INSIDER

Jó hír a nyugdíjasoknak: újabb kedvezmény érkezik

INSIDER

"Senkinek sem kívánom ezt a fájdalmat" – horrorbaleset helyszínén történt újabb tragédia Csótnál