INSIDER

Kínai koronavírus: döbbenetes, milyen rémhírek terjednek!

Bár egyetlen haláleset sincs nemhogy Magyarországon, de Európában sem, szélsebesen terjednek a rémhírek a kínai koronavírusról: álhíroldalak és magánszemélyek is írogatnak hazugságokat és bődületes baromságokat, majd sok hiszékeny és ijedt ember meg is osztja őket…
  • Szerző: Ripost

„Egy 37 éves nő a mellkasához kapott és meghalt a Nyugatinál”, „Egy kínai meghalt a Keleti előtt”, „7 kínai és 3 magyar fertőzöttet szállítanak kórházba”, „Tudósok szerint 2020-ban világvége lesz” – ilyen címekkel ijesztgetik egymást az emberek az interneten. Sokan rosszindulatból vagy „poénból”, sokan pedig egyszerűen csak hiszékenységből.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Getty Images

Életveszélyes álhír: „igyál fehérítőt!”

A legfélelmetesebb egy amerikai eredetű álhír: azt állítják, hogy az MMS nevű fehérítő ipari vegyszer fogyasztása megvéd a koronavírustól – ám ez az álhír nem csupán óriási baromság, de még életveszélyes is: a folyadék elfogyasztása hányást, súlyos hasmenést, életveszélyesen alacsony vérnyomást és májelégtelenséget okozhat.

Fotó: 123rf

Magyarországon, sőt egész Európában nem volt egyetlen haláleset sem, mégis rengetegen pánikolnak és álhíreket, hazugságokat osztanak meg a neten.

relatedArticles]

 

Miskolcon halott utasokkal riogatnak

A borsodi megyeszékhelyen is rengeteg alaptalan álhírt terjesztenek. Az egyik pletyka szerint „Budapesten már tízen meghaltak a koronavírus következtében, de ezt eltitkolja a kormány”. Arról is többen tudni vélnek, hogy a kedden Ferihegyen landoló repülőgépen négy halott utas is volt. Sőt minden miskolcinak, aki ezt terjeszti, van is olyan ismerőse, aki a „saját szemével látta” a reptéren, ahogy a holttesteket zsákokban elszállítják…

Nem csak csevegős oldalakon, hanem szülői csoportokban, közösségekben is gyakran felbukkanak ezek a hírek, nem kis rémületet keltve. „Szülők, tanárok, általam nagyra becsült emberek osztják meg ezeket az álhíreket. Nagyon meglep, hogy ők is elhiszik ezt, ilyen könnyű megtéveszteni az embereket„ – panaszkodott egy budapesti anyuka.

 

Tarolnak az álhíroldalak a neten

Sokszor azért dőlnek be az emberek, mert sok kamu weboldal meglevő hírportál vagy tévé csatornát utánoz le, még a nevét is. Sok ilyen felturbózott hírnek a forrása a tv2-hirado.me vagy a hír-tv.com. Ezeknek semmi köze a TV2-höz és a Hír Tv-hez, de a gyanútlan emberek azonosítják velük.

 

A rémhírterjesztés büntetendő

Rengeteg a rémhír, ezek terjesztését a törvény bünteti, ez közveszélyokozásnak, pánikkeltésnek minősül – hangsúlyozta Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter is a csütörtöki Kormányinfón.

 

Az influenza sokkal nagyobb veszély

Mindez persze nem jelenti azt, hogy a betegség nem létezik vagy bagatellizálni kellene – de jó, ha tudjuk: Magyarországon az influenza sokkal nagyobb veszély! A héten jelentették be, hogy hivatalosan is kitört a járvány Magyarországon, több mint 17 ezer beteg fordult orvoshoz a múlt héten influenzaszerű tünetekkel. Egy átlagos influenzajárvány alatt legalább félmillióan betegednek meg Magyarországon, és a szövődményekbe több ezren halnak bele. A kínai koronavírus esetében jóval alacsonyabb a halálozási arány, és ez a kór is a legyengült immunrendszerű emberekre veszélyes: az emberek 95 százaléka észre sem veszi, hogy átment rajta a betegség. A koronavírus tünetei egyébként nagyon hasonlítanak az influenzához, a fő különbség, hogy izomfájdalmak helyett azonnali kétoldali tüdőgyulladás jelentkezhet.

 

 

Az alapos, hosszú kézmosás a legjobb védekezés

A szakemberek szerint a szájmaszk viselésén kívül a hosszú, 20 másodperces kézmosással előzhetjük meg legjobban a kínai koronavírus-fertőzést.

Érdemes magunkban kétszer elénekelni kézmosás közben a „Boldog szülinapot”-dalocskát – ennek hossza pont annyi, mint amennyi az elég alapos kézmosáshoz kell…

 

 

 

 

Ripost előfizetés banner

És ezeket olvastad már?