INSIDER

Kilépnek a rabbik, botrány a Magyar Zsidó Hitközségek Szövetségében

A Mazsihisz arról adott tájékoztatást, hogy a szervezet körül az elmúlt tíz hónapban kialakult botrányok és belső hatalmi harcok miatt többen is távoznak, köztük Mester Tamás és Róna Tamás is.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A Mazsihisz (Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége) közleményében arról számolt be, hogy az elmúlt tíz hónapban munkájukat szerintük nemtelen és minősíthetetlen támadások érik folyamatosan. A Mazsihisz részben egy tavaly augusztusban kirobbant ügyre utalhat, amely során nyilvánosságra hozták Heisler András azon levelét, amelyben egyértelműen lejárató kampányt folytatott Róna Tamás főrabbi, a Rabbitestület elnöke ellen.

Heisler Akkor többek között azzal támadta Róna Tamást, hogy végig asszisztálta a kecskeméti nagy imaterem avatásának anomáliáit.

Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke
(Fotó: MTI / Mohai Balázs)

Heisler szerint Róna az eseményt titokban, államtitkárokkal „mutyizva” szervezte, írta korábban a Magyar Nemzet. Heisler azt támadta, hogy a magyar kormány 43 millió forinttal támogatta a kecskeméti zsidó hitközösség nagy imatermének megújítását, az erről szóló emléktáblán pedig Orbán Viktor támogatásáról is szó esik.

Róna Tamás Heisler kiszivárgott levele után közösségi média oldalán reagált is a vádakra. „Ha ön engem von felelősségre a kecskeméti táblaavatás okán, ahelyett, hogy erről az illetékes hitközségi vezetővel egyeztetne, az megint az ön elnöki alkalmatlanságának a jele” – írta akkor Róna.

Most Róna Tamás mellett Mester Tamást, a Budapesti Zsidó Hitközösség Elnökét is vádolja közleményében a Mazsihisz.

Utóbbi már kilépett a szervezetből, Róna pedig megalapította a ZSIMA (Magyarhoni Zsidó Imaegylet Egyesület) nevű szervezetett.

A szervezetnél tehát komoly hatalmi harc és leszámolás zajlik, amelynek következtében két vezető is távozik, de továbbiak is követhetik őket.

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?