Orbán Viktor: Amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba!

POLITIK
Létrehozva: 2017.09.29.

Kihagyhatatlan lehetőség: mindenkit vár a filmek világa!

Ki ne akart volna még részt venni egy igazi mozifilm elkészítésében? Most bárki ingyen belekóstolhat a forgatások világába, a szakma titkait a profik adják át!

A hazai filmgyártás versenyképességének fokozása érdekében indított Filmipari Képzési Program keretében a szakmai képzések támogatásán és a gyakornoki rendszer bevezetésén túl a Filmalap saját szervezésű, 17 filmes szakterületet érintő, ingyenes képzés sorozatot indít októbertől. Az első képzésre, melynek fókuszában a filmmarketing áll, pár nap alatt több mint kétszázan jelentkeztek.

Jelenleg Magyarországon a film az egyik legkeresettebb kulturális termék, a filmgyártás pedig az egyik legsikeresebb gazdasági ágazat. Az elmúlt években a Saul fia, a Testről és lélekről vagy legutóbb a Jupiter holdja nemcsak fesztiváldíjakat nyertek, hanem mozinézők millióinak közvetítették a magyar kultúrát szerte a világon. Mindeközben a legnagyobb nemzetközi sztárokat is Magyarországra csábító szuperprodukciók milliárdokkal járulnak hozzá az ország költségvetéséhez. Mindez a hazai filmes szakemberek kreativitásának és szakmai felkészültségének köszönhető – ez utóbbihoz folyamatos fejlesztés szükséges.

Filmipari Képzési Program

A hazai filmgyártás versenyképességének fokozása érdekében 2016-ban a Filmalap elindította a Filmipari Képzési Programot, amelynek elsődleges céljai a piac diktálta helyzetekre való gyors reakció, a szakma számos területén tapasztalt munkaerőhiány megszüntetése, a szakemberek utánpótlásának biztosítása és a munkahelyteremtés. A program hosszú távon hozzájárul a filmszakmában rejlő gazdasági és kulturális lehetőségek hatékony kihasználásához.

A Filmalap kezdeményezésére az évtizedek óta sikeresen működő  angliai mintát átvéve 2016 júliusától minden, 10 millió Ft gyártási költségvetést túllépő, Magyarországon készülő produkció támogatja a hazai filmes szakemberek képzését. A hozzájárulásokból származó bevételt, ami éves szinten körülbelül 200 millió Ft, a Filmalap kifejezetten a filmszakmai képzések támogatására fordítja.

Filmszakmai képzések támogatása

A Filmipari Képzési Program első lépéseként a Filmalap 2016-ban a szakmai képzések támogatására írt ki pályázatot. Az eddig támogatott magas színvonalú és gyakorlatorientált képzéseken már összesen mintegy 200-an vettek illetve vesznek részt. Az egyes területek nemzetközileg is elismert szaktekintélyei közreműködésével szervezett képzések 7 intézményben 13 különböző területen – vágóasszisztens, felvételvezető, rendezőasszisztens, storyboard rajzoló, segédoperatőr, DIT technikus, naplóvezető, produkciós asszisztens, CGI rajzoló, utómunka koordinátor, produkciós koordinátor, VFX artist, produkciós könyvelő – indultak el.

6 képzés már befejeződött, ezeken összesen 85 – főként pályakezdő – fiatal végzett, akik a kurzusok során megszerzett gyakorlati tudással kezdhetik meg karrierjüket a filmszakmában.

 

Filmesgyakornok.hu

Az első támogatott képzésekkel párhuzamosan a Filmalap elindította a Filmesgyakornok.hu online platformot és adatbázist, melynek célja, hogy összekösse a gyakornoki lehetőséget kereső pályakezdőket és a gyakornokot kereső producereket, valamint segítse a fiatalok eligazodását a filmkészítés különböző területein. A Filmesgyakornok.hu-n keresztül már 74 pályakezdő filmes talált gyakornoki helyet, és ennek köszönhetően tapasztalatot szerezhetett 32 produkcióban, többek között Herendi Gábor Valami Amerika 3-jának, az Oscar-díjas Nemes Jeles László Sunset című filmjének vagy a Válótársak és az Aranyélet című népszerű sorozatok forgatásán. Jelenleg 251 regisztrált gyakornok közül választhatnak a producerek.

Képzési és Innovációs Igazgatóság

2017 nyarán, a Filmipari Képzési Program fejlesztéseként kezdte meg munkáját a Filmalap Képzési és Innovációs Igazgatósága.

Az Igazgatóság feladatainak megtervezésében számos hazai és külföldi szakember vett részt, az általuk megjelölt fejlesztési területek:

rövid, célirányos képzések, workshopok és mentorprogramok a hiányszakmák területén, továbbá kreatív szakmai továbbképzések
közönségnevelés és a magyar filmes tartalmak eljuttatása a fiatal generációkhoz
kutatás és fejlesztés

Fast Forward Program

A Filmalap Képzési és Innovációs Igazgatósága októberben elindítja a Fast Forward Program-ot, mely elsősorban a magyar filmipar fenntarthatóságának megalapozását és a folyamatos szakmai fejlődés alapjainak megteremtését szolgálja. A program küldetése, hogy a hazai szakmai környezetből jelenleg hiányzó, rövid képzésekkel fejlessze a szakembereket és belépési lehetőséget nyújtson a filmszakma iránt érdeklődők számára.

Az újonnan induló képzéseken elsősorban nemzetközi szakemberek és oktatók adják át ismereteiket. A szakterületek és az előadók kiválasztására a nemzetközi filmgyártásban járatos, vezető producerekkel való egyeztetést követően került sor. Az első „pilot” tanév ingyenes előadásai olyan izgalmas filmszakmai területekre koncentrálnak, amelyek eddig nem vagy csak kevés hangsúllyal jelentek meg a hazai oktatásban.

A Fast Foward Program 2017 októbertől 2018 tavaszáig a tervek szerint 17 szakterületet érintő képzés sorozatot kínál az akciófilm rendezéstől, az utómunkán és a filmzeneszerzésen át egészen a filmmarketingig. A Filmalap célja, hogy az első év során a hazai filmeseknek minél több szakterületbe nyújthasson betekintést, melyek közül később – igény szerint – hosszabb és részletesebb képzések is következhessenek.

A 2017-2018-as képzések szélesebb körű nyitott előadásokból és projekt alapú, személyre szabott, intenzív műhelymunkákból állnak, melyek résztvevőit a szervezők az előzetesen beküldött projektek alapján választják ki. A hazai filmszakma szinergiáit kihasználva a workshopok jelentős részét szakmai partnerekkel (ELTE, MOME, Metropolitan stb.) együttműködve szervezi a Filmalap.

A Fast Foward Program első, „Filmpozicionálás, hatékony trailer- és posztergyártás” című workshopjára a meghirdetést követően két nap alatt beteltek a helyek.

A Fast Forward Program különös hangsúlyt fektet a kutatásra, többek között a résztvevői visszajelzések rendszerezett gyűjtésére és elemzésére. A kutatás első eredményei alapján a Filmalap támogatással megvalósult 6 szakmai képzés résztvevőinek 75%-a volt nagyon elégedett az adott kurzussal, és közel ennyien be is kapcsolódtak a Filmesgyakornok.hu programba;  64%-nak egyáltalán nem volt korábbi filmes tapasztalata, így a Filmalap támogatással megvalósult képzésnek köszönhetően indult el filmes irányba.

A Fast Foward Program szervezője a Filmalap Képzési és Innovációs Igazgatóság

A Filmalap képzési és innovációs igazgatója Lányi Eszter oktatási és kulturális szakember, aki számos hazai és nemzetközi oktatási program életre hívója, tanácsadója és vezetője volt korábban. Hosszabb ideig élt és dolgozott Prágában és Stockholmban. 2007-2011 között Magyarország Tel Aviv-i Nagykövetségének kulturális szakdiplomatája volt, ahol két nagysikerű országos filmfesztivált és szakmai fórumot is szervezett. A kultúra és az oktatás találkozási pontjai és az innovatív megközelítések érdeklik.

Képzési és innovációs igazgató: Lányi Eszter, [email protected]

Képzési menedzser: Horváth Dóra, [email protected]

Programasszisztens: Erdős Emese, [email protected]

Szakmai tanácsadók:

Dr. Takács Ildikó Katalin, a Digic Pictures üzletfejlesztési igazgatója, a Filmipari Képzési Program kidolgozója

Pálos György, filmrendező, egyetemi oktató

Zákonyi Tamás, Mafilm igazgató, a Filmipari Képzési Program kidolgozója

Sajtókapcsolat: [email protected]

A képzésről bővebb információk itt találhatóak.

Ez is érdekelhet

origo.hu

Ilyen még nem volt: aranyat lövell ki egy vulkán

origo.hu

Elszólta magát a megcsalásról a magyar sztárpár

metropol.hu

Széteshet Szoboszlai Dominik csapata, Klopp után egy másik kulcsember is leléphet

mandiner.hu

Kemény választ küldtek az oroszok az amerikai ukrán segélycsomagra (VIDEÓ)

ripost.hu

Kitálalt a házassági tanácsadó: innen tudhatod, hogy a kapcsolatod halálra van ítélve

mandiner.hu

Sajtóhír: az OBI tulajdonosa megrendezte halálát és Oroszországba menekült

origo.hu

Jákob Zoltán elárulta, miért lett sikeres

astronet.hu

Napi horoszkóp 2024. március 23.: az Oroszlán megkönnyebbül, a Nyilasnak komoly felismerései vannak

origo.hu

Óriási sportélmény és show lesz a kanadai hokiválogatott budapesti meccse - videó

videa.hu

Káposztás kofta, sült szeretetgolyók fűszeres paradicsommártásban -receptvideó (hirdetés)

ripost.hu

Fény derült a tökéletes kapcsolat titkára: ebből a négy csillagjegyből lesz a legjobb partner

ripost.hu

50 hullócsillag ragyog az égen - erre a három csillagjegyre köszönt rá a szerelem

Iratkozzon fel a Ripost hírlevelére!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek

INSIDER

Fontos bejelentést tesz ma Szentkirályi Alexandra

INSIDER

Megdöbbentő videó: Magyar Péter szóról szóra lenyúlta Orbán Viktor beszédét

INSIDER

Bábként rángatja Karácsony Gergelyt a Gyurcsány-házaspár

INSIDER

Videón, milyen gyanús alakokkal bútorozott össze Magyar Péter

INSIDER

Megrázó képsorok: gázolt a villamos a József körúton, métereket repült az áldozat

INSIDER

Mintha rakéta csapódott volna be – semmi sem maradt az autóból a budapesti baleset után

INSIDER

Hétvégén sem élvezhetjük ki a tavaszt - erre jobb, ha felkészülsz

INSIDER

Szívbemarkoló: így teljesítik a hétévesen elhunyt Dominik utolsó kívánságát