INSIDER

Kigyulladnak a sírok a száraz időben

Hiába hívta fel a figyelmet a tûzveszélyre az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság, a szeretteik sírjához kilátogatók döntő többsége távozása után is égve hagyja az elhunyt lelki üdvéért gyújtott mécsest, gyertyát. Csak eddig hat temetőben kellett tüzet oltani!
  • Szerző: Ripost

Felhívást intézett a temetőkbe látogatókhoz az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság. Mindenkitől azt kérik, hogy távozáskor fújják el a mécsest vagy gyertyát. Kizárólag tartóba helyezve gyújtsunk mécsest, és mielőtt meggyújtjuk, a sírról, annak közeléből távolítsuk el a száraz faleveleket. Még jobb, ha elemmel működő LED-mécseseket használunk – igaz, ez sokak számára kissé idegen.

- November első két napján tavaly hat temetőtűz volt, idén csak csütörtökön ugyanennyi

– mondta a %%-nak Mukics Dániel,  az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

- Eddig az abádszalóki, a ceglédi, a karcagi, a vasszilvágyi, a megyaszói és a mikepércsi temetőben csaptak fel a lángok, szerencsére mindegyiket sikerült gyorsan eloltani. A Halottak napja környékén évente országosan 5-10 tűzeset történik a temetőkben, és 20-30 olyan lakástűzhöz érkezik riasztás évente az országban, amit kegyeleti gyertya vagy mécses okoz.

Felmerül a kérdés, ki lehet-e deríteni, hogy melyik sírról indult a tűz, illetve terheli-e ilyen esetben kártérítési felelősség a tulajdonost.

- Ha nincs nagyobb kár, akkor nem indul tűzvizsgálat

– válaszolta Mukics Dániel.

Lapunk munkatársai a temetőket járva azt tapasztalták, hogy rendszerint égve hagyják a gyertyát, mécsest a látogatók. Jobb esetben legalább zárt mécsestartóban marad égve a mécses, és a környékről elsöprik a faleveleket. Több temetőt is felhívtunk, hogy elfújják-e a látogatók távozáskor a gyertyát vagy mécsest, illetve rendelkeznek-e tűzoltókészülékkel baj esetére.

A Csepeli Temető adminisztrátora, Horváth Lászlóné szerint a többség égve hagyja a mécsest, éppen ezért több porral oltó készülékük is van. A Kecskeméti Köztemető munkatársa nem titkolta, hogy bizony még ő is égve hagyja távozáskor a mécsest, hiszen este megható látványt nyújt a több ezer égő mécses. Hozzátette: ezekben a napokban kollégái éjszaka is a temetőben tartózkodnak, takarítanak és felügyelik a sírokat azért is, hogy ne keletkezzen tűz. Náluk is rendelkezésre áll több tűzoltókészülék.

Hétvégén is este nyolcig lesznek nyitva a fővárosi temetők.
Több százezer látogatóra számít a hosszú hétvégén a temetőkben a Budapesti Temetkezési Intézet. Az Új Köztemetőben közlésük szerint csaknem 120 ezren, a Farkasréti temetőben megközelítőleg 70 ezren jártak mindenszentek napja délutánjáig. Az adatok alapján arra számítanak, hogy a fővárosi sírkerteket idén is körülbelül annyian keresik fel, mint az elmúlt években. Kétszer kellett mentőt hívni a temetőkbe rosszullét miatt, néhány esetben pedig rongálás és kisebb lopás miatt kellett intézkedni. Ma és holnap még 7 órától 20 óráig tartanak nyitva a budapesti temetők. Ezt követően a főváros sírkertjei 7.30-tól 17 óráig látogathatók.

Ripost előfizetés banner

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?