INSIDER

Kiderült: utazhatunk az EU-n belül kínai és orosz vakcinával oltottként is

Az Európai Bizottság javaslata tartalmazza, hogy az EU-n belül nem engedélyezett vakcinákat is el fogják fogadni utazáskor.
  • Szerző: Ripost

Eddig csak találgatások folytak annak kapcsán, hogy vajon az Európai Unió által nem engedélyezett vakcinákkal oltottak szenvednek-e emiatt hátrányt. Most azonban úgy tűnik, erről szó sincs: az Európai Bizottság javaslatában ugyanis szerepel a kínai és az orosz vakcina, mint elfogadott oltások a védettségi igazolás kiállításához – írja a Bloomberg.

Az EU-n belül lehet utazni akár a kínai, akár az orosz vakcinákkal is.

Az EU-n belül lehet utazni akár a kínai, akár az orosz vakcinákkal is. (Photo by Marcos Brindicci/Getty Images)

Az Európai Bizottság a jövő héten mutatja be javaslatát arról az úgynevezett védettségi igazolásról, amely azt fogja igazolni, hogy valaki megkapta-e a koronavírus elleni vakcinát. A dokumentumot a déli tagállamok kérésére vezethetik be. A cél az utazások megkönnyítése a nyári turistaszezonra.

A Bloomberg hírügynökség munkatársa bele pillanthatott ebbe a javaslatba, és kiderült, hogy mit fognak tartalmazni az igazolások:

- Az oltás meglétét, illetve azt, hogy milyen oltóanyagot kapott az illető,

- Azt, hogy az illető negatív koronavírus tesztet mutatott fel,

- Vagy pedig azt, hogy már átesett a betegségen, ezáltal természetes védettséget szerzett.

A hírügynökség forrása úgy fogalmazott, hogy az Európai Gyógyszerügynökség engedélye mellett a tagállami vészhelyzeti engedélyeket is figyelembe veszik majd a dokumentum kiállításánál, azaz az is utazhat majd, aki a kínai vagy az orosz vakcinákat kapta meg.

A járvány harmadik hullámának felszálló ágában vagyunk, egyre nő az aktív fertőzöttek és a kórházi betegek száma, a kormány ezért is döntött a korlátozások szigorításáról, amelyek hétfőn léptek életbe. 5653 az új fertőzöttek száma, ezzel a járvány kezdete óta összesen 480 860 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 179 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 16 325 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 340 844 fő, de az aktív fertőzöttek száma is már 123 691 főre emelkedett. 8348 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 844-en vannak lélegeztetőgépen. Az oltási program rendben, ütemezetten zajlik, Magyarország már a második az uniós átoltottsági ranglistán. A háziorvosok többsége mától veszi át az AstraZeneca-vakcinát, és a feladatuk, hogy a praxisukban még nem beoltott regisztrált legidősebbek oltását végezzék vele. A kórházi oltópontokon Szputnyik és Pfizer oltóanyagok vannak, amelyekkel szintén elsősorban a háziorvosok által beküldött regisztrált idősek oltása folytatódik. A múlt hétvégén elhalasztott 60 év alatti krónikus betegek AstraZenecával való oltása csütörtök és vasárnap között lesz a kórházi oltópontokon, az érintettek erre SMS-ben már megkapták a behívót.

A koronavírus-járvány harmadik hulláma Európa-szerte erősebbnek bizonyul az eddigieknél. A drasztikusan emelkedő betegszám miatt a kormány a korlátozások szigorításáról döntött, ezek hétfőtől léptek életbe. Most azért kell zárni, hogy minél hamarabb újra nyithasson az ország. A március 8-tól március 22-ig tartó két hétben életbe lépett újabb védelmi intézkedések a következők.

  • A maszkviselés a lakott területen belül valamennyi utcán, közterületen kötelező.
  • A másik embertől lehetőség szerint legalább 1,5 méter védőtávolságot kell tartani.
  • A munkavégzés lehetséges, de ahol lehet, otthoni munkavégzést javaslunk. Az államigazgatásban otthoni munkavégzés rendelhető el, kivéve a védekezésben közreműködők esetében.
  • Az esti kijárási tilalom továbbra is érvényben van este 8 óra és reggel 5 óra között. A kijárási tilalom alóli mentesülés egyik esete a munkavégzés, amelyet azonban igazolni szükséges. Igazolásminta: https://koronavirus.gov.hu/cikkek/kijarasi-tilalom-alatti-munkavegzesrol-szolo-igazolas-letoltheto-igazolas-minta

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?