INSIDER

Kiderült, milyen kegyetlen időjárás lesz egész januárban

Viharos széllel, kemény hideggel érkezett az új év, megnehezítve az iskolakezdést és a munkába járók dolgát. A rossz hír az, hogy a durva idő itt marad egész januárban!
  • Szerző: Ripost

Itt az igazi tél! A fagyos szél sarkvidéki levegőt hozott az országba. A hidegfront miatt már nappal is mínuszok vannak, és jön az év első nagy havazása is!

Már ma délutántól jön a havazás

A fagyos éjszaka után ma is erős szél lesz, délelőtt alig valamivel fagypont fölötti, még napos idővel, de péntek délutántól nyugat felől jön a hó! Szombaton pedig az év első nagyobb havazása is megérkezhet – közölte az Időkép. Az előrejelzések szerint országszerte 5-10 centis hó várható, sőt, a hegyekben már 10 centi felett is lehet a hóréteg vastagsága.

Mínusz 15 fok lesz hajnalonta

És ahol hó lesz, ott meg is marad! Kőkemény, akár -15 fokos éjszakák várnak ránk vasárnaptól, az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn akár -15, kedden akár -16, szerdán pedig -14 fok is lehet éjjel! Ráadásul nappal se nagyon megy 0 fölé a hőmérséklet, így nem lesz olvadás.

Tízezres pluszköltség lesz a kemény január

Úgy tűnik, az enyhébb december és „fekete” karácsony után egész januárban kőkemény tél vár ránk. Mind a magyar Időkép, mind a nemzetközi accuweather.com hosszú távú előrejelzése azt mutatja, hogy egész februárig nem lesz 5 foknál melegebb nappal, és egész éjjel fagyni fog! Ez azt jelenti, hogy 5-10 ezer forinttal emelkedik majd meg a családok fűtésszámlája, fűtési módtól függően.

A hosszú távú előrejelzéseket Dávid Mihály magánmeteorológus is megerősítette lapunknak. A mérnök több mint 40 éve készít különböző számítások alapján időjárásnaptárt. Õ is azt mondta a %%-nak: a tél leghidegebb napjaira január első felében kell számítanunk.

Mint mondta, február 12. körül lesz még egy durva fagyhullám, majd a tavasz nagyon hirtelen, robbanásszerűen jön – de sajnos csak két hónap múlva, március 5. körül…

 

Szenvedni fognak a frontérzékenyek
A hidegfronti hatás miatt sokaknál erősödhet a levertség, fáradékonyság, ingerlékenység. A hidegfront súlyosbítja az ízületi, reumás panaszokat, de növekszik az embólia és a kólika veszélye is. Ilyenkor több a koraszülés és a szívinfarktus is, de gyakoribbak a gyomor- és epegörcsök, valamint az asztmás rohamok is.

 

Hogyan éljük túl a fagyot?

Néhány trükk és jó tanács a kemény hideg idejére:

  • Igyunk több folyadékot! A sok víz segít magasan tartani testünk hőmérsékletét.
  • Használjunk termoszt! A meleg ital jólesik közlekedés közben.
  • Mozogjunk többet! A sportolás vagy akár egy párperces torna otthon vagy munka közben szintén segít, hogy átmelegedjünk.
  • Fűthető egér, fűthető talpbetét! Vannak már olyan találmányok, amelyekkel könnyebb a hétköznapi élet: a cipőnkbe vehetünk olyan talpbetétet, amit előre felmelegíthetünk, a munkahelyre meg olyan számítógépes egeret, ami tartja a hőt…
  • Téli gumi, teli tank, jégkaparó, jégoldó folyadék, gondosan letisztogatott szélvédő! Ne feledjük: az életünk és mások élete múlik rajta, hogy jó állapotú autóval induljunk útnak, amiből ki lehet látni!

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?