INSIDER

Kiderült, mi okozta a hortobágyi tűzszerészek tragédiáját

Négy tûzszerész vesztette életét a robbanásban, öt árva maradt utánuk....
  • Szerző: sl

Négy tűzszerész halt meg júliusban a Hortobágyon egy robbanásban, és most kiderülhetett, hogy miért! A túlterheltség okozta a tűzszerészek halálát - ez Vargha Tamás, a honvédelmi tárca államtitkárának válaszából derült ki a Magyar Nemzet szerint. A választ egy ellenzéki írásbeli írásbeli kérdésre adta az államtitkár az Országgyűlésben.

A Hortobágyi Nemzeti Parkban rengeteg bombát és aknát kellett hatástalanítaniuk a tűzszerészeknek, és

a katonák munkaterhe több mint kétszeresére ugrott

- közölte az államtitkár egy ellenzéki kérdésre, amely azt feszegette: egy hortobágyi uniós támogatás lejárta miatt nem sürgették-e a tűzszerészi munkákat a térségben.

A túlórák száma jelentősen megugrott az utóbbi időben.

2012-ben például 14 578 túlórájuk volt a tűzszerészeknek, 2014-ben pedig már 47 ezer óránál is többet túlóráztak a katonák, de tavaly is több mint 45 ezer órát.

Idén a katonák terhelése újra rekordot dönthet: már eddig 31 ezer túlóra áll mögöttük.

A Hortobágyon július 1-jén történt baleset: egy 250 kilós szovjet repeszbomba felrobbant, és négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsebesült. A hősi halottak után öt árva maradt.

A cikkből az is kiderül, hogy még nem világos: mennyit is fizetnek a tűzszerészeknek a túlmunkáért, mert a túlóramennyiség nőtt, de a kifizetett pénzösszeg 2014-ben csökkent - bár azóta újra nő.

Késő délután a Honvédelmi Minisztérium azt közölte az MTI-vel:

a tárca írásbeli válasza semmilyen összefüggésben sincs a tűzszerészbaleset okaival.

Hozzátették: az abban megadott túlóraadatok  nem csak a tűzszerészek által teljesített túlórákra vonatkoznak, hanem az 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred teljes állományára, és ebbe beleértendők mások mellett a hadihajós katonák, az adminisztratív dolgozók, gép- és harcjárművezetők, logisztikusok is.  Közölték, hogy a

a tragikus tűzszerészbaleset okainak feltárására indított független szakértői vizsgálat jelenleg is zajlik, annak eredményeit a Magyar Honvédség a közvéleményhez hasonlóan várja.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?