INSIDER

Kiderült, így ünnepelt Karikó Katalin, miután sikeres lett az mRNS-oltás technológia

Hatalmas sikert ért el a Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus. Fejlesztésének számtalan további felhasználási lehetősége is van.
  • Szerző: Ripost

Karikó Katalin az Amerikai Egyesült Államokban élő Széchenyi-díjas magyar kutatóbiológus, biokémikus, a szintetikus mRNS alapú vakcinák technológiájának szabadalmaztatója. Felfedezésének számtalan további felhasználási lehetősége is van a koronavírus elleni vakcina mellett.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Még a kilencvenes években kezdett el a technológiával foglalkozni Pennsylvaniában. Kezdetben ugyan nem kapott nagy figyelmet a kutatása, de aztán mégis a koronavírus járvány elleni küzdelem elengedhetetlen fegyvere lett.

Fotó: MTI

A technológia sikere abban rejlik, hogy felgyorsította a vakcina fejlesztés folyamatát.

Munkásságáról nemrég a CNN lapjának adott interjút Karikó Katalin, ami során elárulta, hogy biztos volt a sikerében.

„Arra számítottam, hogy az oltás működni fog. Sok kísérlet állt mögöttünk, bíztam abban, hogy működik majd, és nagyon örültem neki” – mondta el Karikó Katalin hozzátéve, hogy egy zacskó csokoládéba mártott mogyoró elfogyasztásával ünnepelte meg a nehezen megszerzett sikert.

Annak ellenére, hogy nem sokan hittek abba, hogy a hírvivő RNS terápia megoldást nyújthat, fáradhatatlanul dolgoztak Drew Weissmann-nal, és a Pennsylvania Egyetemen kidolgozták a technológiát, mely során az RNS egy komponensét cserélték ki. Ez lehetővé tette a különböző terápiás felhasználásokat, illetve mint kiderült, oltásokban is felhasználhatóvá tette azt.

„Időbe telt, mire az emberek felfedezték a felfedezésünket. Most nagy öröm, hogy két oltás alapja lehet a technológiánk, de igazán akkor fogunk ünnepelni, ha véget ér ez a sok szenvedés, nehézség, ezek a szörnyű idők. Talán nyárra elfelejthetjük majd a vírust. Én akkor fogok igazán ünnepelni” – idézte az Infostart a professzor asszony szavait.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?