INSIDER

Kiderült, hogy honnan lehet a legjobban látni a tűzijátékot

A fővárosi tűzijáték, ami minden eddiginél látványosabbnak ígérkezik és meglepetést is tartogat, idén a Várból, a Halászbástyáról, a Budavári Palota Dunára néző oldaláról és a Gellérthegy északi oldaláról, sétányairól látható majd a legjobban.
  • Szerző: J.J.

A tűzijátékot idén kilenc helyszínről, a Duna két szakaszán összesen hét uszályról és pontonról, a Lánchídról, valamint az Erzsébet hídról lövik fel, és természetesen ebben az évben sem maradhat el a meglepetés.

Az idei látványos show a Duna fővárosi szakaszának közepén, 1600 méter hosszan lesz látható. Több mint 26 ezer látványeffektet terveztek, a leglátványosabb tűzijátékbombákból pedig legalább 3600 darabot csodálhatunk majd meg.

A nézők számára a legjobb látványt nyújtó helyek a pesti oldalon az Id. Antall József rkp. (Széchenyi rkp.) és Jane Heining rkp. (Korzó és Belgrád rkp.) lesz, a budai oldalon a Sztehlo Gábor rkp. (Bem rkp.) és Friedrich Born rkp. (Várkert rkp.).

Aki a tűzijáték teljes látványát szeretné élvezni, az a Várból, a Halászbástyáról, a Budavári Palota Dunára néző oldaláról vagy a Gellérthegy északi oldaláról, sétányairól teheti meg, de még a Margit hídról is jól látható lesz a rakétaparádé.

Az ünneplők miatt korlátozzák a forgalmat

 

A hosszú hétvégi korlátozások után újabb útlezárásokra lehet számítani napközben és este a központi ünnepségek, valamint a tűzijáték miatt a fővárosban.

Míg a Lánchidat és az Alagutat, valamint a Lánchíd utcát, Alagút utcát, a Várkert rakpartot és környékét már péntek este lezárták az autós forgalom elől, addig kedden reggel 6-tól délig a Kossuth tér környékén, míg délután 2-től este 8-ig a Szent István Bazilika környékén lesznek útlezárások. Kedd reggel 7 órától egészen szerda reggel 6-ig zárva lesz a Budai alsó rakpart a Bertalan Lajos utca és Üstökös utca között, de a Pesti alsó rakparton sem lehet autózni a Havas utca és Margit híd felhajtója között.

A gyalogosokat sem engedik át

Az ünnepi tűzijáték miatt a gyalogos forgalom elől is lezárják délután 5-től a Lánchidat, este 6-tól pedig az Erzsébet hidat is, a gyalogosokat csak este 11-től engedik át újra, de további korlátozásokra is lehet számítani a belvárosban. A 16-os buszok csak a budai megállókat érintik, míg a 105-ös buszok kora estig az Erzsébet hídon közlekednek, utána pedig két szakaszra osztva.

 

Jobbnál jobb programok lesznek vidéken is

Magyarország ünnepel: országszerte több mint félezer programot tartanak augusztus huszadikán. Debrecenben tízezreket várnak a jubileumi, 50. virágkarneválra. Minden eddiginél több kocsi vonul majd fel idén. Székesfehérváron, Szent István városában királyi játékokkal ünnepelnek, koronázási ceremóniával, fényfestéssel, királyi óriásbábokkal, vásári forgataggal, koncertekkel készülnek. 20-án látványból és hangulatos programokból a Balatonnál sem lesz hiány. Pécsett hagyományosan kenyérünnepet tartanak a felvonulás és tűzijáték mellett. Az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark egész napos ingyenes rendezvénnyel, katonai bemutatókkal és családi programokkal várja a vendégeket 20-án.