INSIDER

Kiderült, ekkor nyílik meg Budapest leglátványosabb épülete a Városligetben

A Pannon Park részeként épülő Biodóm fedele már teljesen elkészült, de még akad munka bőven. A látogatóknak viszont nem kell aggódniuk, már tavasztól megtekinthetik és várhatóan 2021 végén meg is nyílik.
  • Szerző: Ripost

Sem műszaki, sem pénzügyi akadálya nincs annak, hogy az Állatkert készülő új bemutató komplexuma, a Pannon Park szerkezet-gépészetkivitelezése jövő tavasszal lezáruljon. A Kormány eddig 43 milliárd forintot biztosított a szóban forgó fővárosi fejlesztés támogatására. A népszerű városligeti intézmény öthektáros új zónája, benne az 1,7 hektáros fedett parkkal, a Biodómmal, a nagy közönség igényének és érdeklődésnek eleget téve várhatóan 2021 végén nyílhat meg a nagyközönség előtt. Az új létesítmény berendezéséhez azonban további forrásokra van szükség.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Fotó: Ripost

A Fővárosi Állat- és Növénykert legutóbb szeptember 4-én közölte, hogy félidejéhez jutott a Pannon Park Biodómjának elkészítése. December elejére bezárult a 18 és fél ezer négyzetméteres óriáskupola, és a külső hatásoktól már védett térben nagy ütemben folynak a szerelési munkák.

A Pannon Park bemutató komplexuma mintegy öthektárnyi területen jön létre. Központi építménye, az úgynevezett Biodóm 1,7 hektárt foglal majd el. Az Állatkert klasszikus, műemléki területén lévő bemutatókhoz képest a legfőbb különbséget az jelenti majd, hogy a szükséges belső terek nem számos kisebb-nagyobb, pavilonszerűen elszórt állatházban lesznek, hanem egy nagyobb központi építményben. Ehhez a Biodóm néven emlegetett központi építményhez csatlakoznak majd a Pannon Park szabadtéri kifutói.

A Pannon Park, illetve a Biodóm építése 2017 nyár végén kezdődött meg. 2018 késő tavaszától indult a leglátványosabb szakasz, a tető tartószerkezetének szerelése, ami az építési terület környéki utcákról is jól látható volt. Az acélszerkezet 1505 tartószerkezeti acélrúdból és 539 szerkezeti csomópontból áll, amelyek 964 háromszögletű mezőt alkotnak. Az utolsó tartószerkezeti elemet 2018 karácsonya előtt szerelték be.

2019-ben kezdődött a munka következő jól látható lépése, a háromrétegű, fényáteresztő ETFE (etilén-tetrafluoretilén-kopolimer) fóliamembrán felszerelése az acél tartószerkezetre. Ez a művelet mostanra lényegében be is fejeződött. A 964 darab, egyenként 18-20 négyzetméteres mezőből csak néhányra nem került fel a fóliapárna, elsősorban technológiai okok miatt, hiszen a későbbiekben több berendezést daruval fognak majd a tetőn át az épületbe beemelni.

Közben a Biodóm belső tereiben előrehaladt az állattartó terek, édesvízi és tengeri medencék kialakítása is. A leghatalmasabb, 2,5 millió literes tengervizes medence Közép-Európa legnagyobbja lesz, térfogata pedig meghaladja majd összes többi hazai tengeri bemutató medence együttes űrtartalmát. A medence hatalmas akril betekintő ablak és a közönség által átjárható alagútja tavasszal kerültek végleges helyükre. A majdani lakók közül több állat már most is az Állatkertben látható: a 2018 decemberében átadott Cápasuliban, a közönség szeme láttára cseperednek. A Biodóm körül már jól látható a Pannon Park kapuépülete, illetve egyre inkább kirajzolódnak az állatok kültéri szabadkifutói is, természetesen a hozzájuk tartozó medencékkel együtt.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?