INSIDER

Kiállnak a magyar tudósok a Sinopharm-vakcina mellett

Ha kínai, akkor olcsó és gagyi – ez van a magyar fejekben, noha a kínai vakcina se nem olcsó, se nem gagyi. A gyógyszeriparban jártas szakemberek szerint a kínai gyógyszeripar a világ élvonalában van, onnan érkezik számos gyógyszer hatóanyag, például a fájdalomcsillapítókban alkalmazott paracetamol. Fogalmunk sincs, mennyi kínai eredetű termékkel gyógyítjuk magunkat teljes bizalommal!
  • Szerző: Ripost

Ugyanúgy, mint minden más iparágban, a gyógyszeriparban is vannak bizonyos összetevők, alapanyagok, amelyeknek a gyártását kiszervezik.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

MTI/AP/Darko Vojinovic

„Ez úgy néz ki, hogy Amerika vagy mondjuk Németország szerződést köt Kínával, átadja a technológiát és kiviszi Kínába a gyártást, mert olcsóbb. Így például a világszerte használt, generikus gyógyszeralapanyagok 80 százalékát Kínában és Indiában gyártják: a paracetamol 60-70, a penicillin 90 és az ibuprofén 95 százalékát„ – mondta Salát Gergely Kína-szakértő a Metropolnak.

A kínaiak gyakran nyugaton folytatnak orvosi tanulmányokat, majd hazaviszik a megszerzett tudást, egyes gyógyszergyárak teljes vezérkara külföldön tanult. A vakcinát gyártó Sinopharm pedig világszínvonalú cég.

Fotó: Jonne Roriz/Bloomberg via Getty Images

„A kínai eredettől nem kell félni. Ha belenéznünk otthon a gyógyszeres dobozba, szinte biztosan találunk olyan gyógyszert, ami Kína nélkül nem jöhetett volna létre. Kínában olyan hipermodern gyógyszergyárak vannak, hogy egy nyugati ember is csak pislog” – mondta egy gyógyszereket törzskönyvező szakember.

A Tóth Sándor virológust kérdezte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) által vizsgált kínai oltóanyagról.

Olvasói fotó

„Bár első körben a Sinopharm vakcinát nem adták 60 éven felülieknek, időseknél sokkal ritkábban alakul ki allergiás reakció, mint a fiataloknál, így ettől kevésbé kell tartaniuk„ – vélekedett a virológus. „Az sem igaz, hogy a Sinopharm vakcina publikációjával gond lenne: a klinikai fázisokat a hírekkel ellentétben folyamatosan publikálták különböző rangos szaklapokban, például a Lancet-ben. Ez a szaklap már november 17-én írt a kínai vakcina I.-II. Fázisú klinikai kísérleteiről. Ha a magyar hatóságok rendben találják a vakcinát, bárki nyugodtan beoltathatja magát vele!

Mi van a Sinopharm vakciában?

  • Elölt vírus – 120 éve ezzel a módszerrel készítik az oltóanyagokat.
  • Dinátrium-hidrogénfoszfát: lúgos, szervetlen foszfátmolekula, egyfajta „só”.
  • Nátrium- dihidrogén- foszfát: a fentinek a savas „testvére”. Ezzel a kettővel állítják be a vakcina megfelelő PH értékét, hogy az ne térjen el a szervezetünkétől.
  • Alumínium- hidroxid: ez az anyag azért felel, hogy lassabb legyen az anyag felszívódása. Ennek lehet némi gyulladás a mellékhatása a beadás helyén, ilyenkor fordul elő enyhe bőrpír.
  • Nátrium- klorid: azaz só.

Ezek mind olyan vivőanyagok, amiket már évtizedek óta használnak a hasonló technológiával készülő vakcináknál.

Már tömegesen oltanak a kínai és az orosz vakcinával

A Sputnik V vakcinával Oroszországban eddig több mint másfél millió embert oltottak be. Január 18-án megkezdődött a tömeges oltás, több mint 1330 oltóponton.

Argentína már decemberben 300 ezer embernek a beoltásához elegendő orosz vakcinát kapott, amivel megkezdődött a lakosság oltása. Január 12-éig 70 ezer embert oltottak be, január 15-én pedig további 300 ezer vakcina érkezett az országba, a lakosság oltása folyamatos.

Mint arról a korábban beszámolt, már közel 20 millió ember kapta meg a kínai Sinopharm vakcinát. Kínában már több mint tízmillió embert oltottak be vele. Bahreinben 141.563 embert oltottak be, szinte mindenkit a Sinopharm vakcinával. Az Egyesült Arab Emírségekben eddig 1.200.000 adag Sinopharm vakcinát adtak be, a leggazdagabbak, köztük a sejk családja is ezt kapta. Szerbiába január 16-án érkezett 1 millió adag Sinopharm-vakcina, ott is megkezdték vele az oltást.

 

És ezeket olvastad már?