INSIDER

Kiakadtak a szülők a fertőzésveszélyes játszóterek miatt!

Országszerte újra megnyitottak a játszóterek, ám a kisgyerekes szülők öröme mégsem felhőtlen. Sokan panaszkodnak, hogy a játékok piszkosak, a homokot az országos tiszti főorvos javaslata ellenére nem cserélték ki. Ripost körkép.
címkék:
  • Szerző:

Végre! – sóhajtott fel sok kisgyermekes szülő, amikor végre megnyitottak a játszóterek. A két hónapos kényszerszünet után azonban sok helyen elmaradt a nagytakarítás, pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos ennek szükségességére kifejezetten felhívta a figyelmet, hozzátéve: a homokozó tartalmát közvetlenül nyitás előtt cserélni kell.

EZEKET OLVASTAD MÁR?

Képünk illusztráció (Fotó: 123rf)

„Nem ebben a kerületben lakunk, de kénytelenek voltunk átjönni ide, mert a mi játszóterünk nagyon koszos volt és bizony félünk a fertőzésveszélytől” – mondta lapunknak Rudkó Zsuzsa nagymama, aki unokáira, Zoltánra és Robira vigyázott a 7. kerületi Almássy téren.

Rudkó Zsuzsanna unokáival, Zoltánnal és Robival (Fotó: Ripost)

Egy másik helyszínen Csizmadia Kinga osztotta meg véleményét lapunkkal.

„Ikreim vannak, gondolhatják, hogy vártam már, hogy végre kijöhessünk Bellával és Vincével!” – magyarázza az anyuka a 8. kerületi Köztársaság téri játszótéren. „Itt ugyan nem takarítottak! Jó néhány kedvelt játékunk is hiányzik.”

Csizmadia Kinga és ikrei: Vince és Bella (Fotó: Ripost)

Jankus Lászlóné unokáját, Annát vitte ki játszani, de a csúszda mögötti rész nyitáskor is madárürülékes volt.

Fotó: Ripost

„Nagyon zavaró, hogy minden csupa kosz, hiszen a kicsi gyerekek alig várták, hogy csúszhassanak-mászhassanak” – panaszkodik a nagymama. „Hoztam törlőkendőt és fertőtlenítőt, igyekszünk vigyázni, de nem lehet már bezárva tartani a gyerekeket.”

Jankus Lászlóné és unokája, Anna (Fotó: Ripost)

Állítják: takarítottak, de a homokcsere sok helyen elmaradt

Megkérdeztünk több önkormányzatot, miért nem takarítottak ki rendesen a játszótereken. Czuk Dorottya, Ferencváros sajtósa azt válaszolta, volt fertőtlenítés és takarítás, de arra a kérdésünkre, mikor cserélték ki a homokot, nem válaszolt. Kispesten füvet kaszálnak, sövényt vágnak, takarítanak és fertőtlenítenek a Közpark dolgozói, de homokcseréről itt sem volt szó. Beke Károly, a 15. kerület sajtósa viszont határozottan állítja: náluk nemcsak takarítottak és fertőtlenítettek a 49 játszótéren, hanem homokot is cseréltek.

A kérdésére Miskolcon is azt válaszolták: bár a homok cseréje hosszabb időt vesz igénybe, mivel sok a játszótér, már nekiláttak, és nyitás előtt mindenhol fertőtlenítettek.

Panaszáradat lepte el az internetet

A közösségi oldalakon rengeteg szülő panaszkodik, ezekből idézünk.

„Birtokba vettük az egyik játszóteret… itt semmi takarítás nem volt.” – írta N. Zsuzsanna az egyik 15. kerületi csoportban.

„Itt, Rákospalotán nem láttam, hogy bármit csináltak volna. Az ablakom a játszóra néz. Azt hittem, nem fogják kinyitni, nem látok senkit, aki takarítana, fertőtlenítene. Most meg tele van gyerekkel” – írta S. Heni.

„Fertőtlenítettek, takarítottak, köszönjük. Egy gond van: a tisztifőorvos elmondta, hogy a homokozóban a homokot minden esetben legalább kétszer ki kell cserélni. Ez 2017-ben történt meg utoljára” – írta K. Ágnes.

D. Anett Vivien: „Se takarítás, se fertőtlenítés. Vastagon a madárkaki.”

„A csobogóson fertőtlenítettek, igaz, homokcsere nem volt…” – írta a rákospalotai M. Krisztina.

„Épp itt vagyunk a Ferenc téren. Szomorúan tapasztalom, hogy minden csupa kosz... madárürülékesek a játékok, a padok, az asztal” – írta N-K. Andrea a 9. kerületből.

címkék:
És ezeket olvastad már?