INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: heves zivatarok fogják félbeszakítani a hőséget

Az egész országra kiterjedő figyelmeztetést adtak ki.
  • Szerző: Ripost

Csütörtökön napközben országszerte jó feltételek mutatkoznak intenzív zivatarok, helyenként felhőszakadás, jégeső kialakulásához.

A zivatarokat helyenként rövid idő alatt 20-40 mm csapadék, viharos szél kíséri, de egy-egy helyen 50 mm-t meghaladó csapadék, nagy méretű jég és 80-90 km/h-t meghaladó szélroham is valószínű. Heves zivatar legjobb eséllyel délután, kora este alakul ki az Alföldön. Késő estére fokozatosan a keleti országrészre szorulhatnak vissza az intenzívebb csapadékgócok – írja a Met.

A középhőmérséklet főként az ország déli felén elérheti a 25, 26 fokot, de a záporok, zivatarok felfrissülést hoznak.

Fotó: OMSZ

Csütörtökön több-kevesebb napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződés várható, és több helyen fordul elő zápor, zivatar, néhol felhőszakadás, jégeső is lehet. Többnyire mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatar környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 21 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 35 fok között alakul.

Pénteken közepesen vagy erősen felhős idő várható, több napsütésre délkeleten, keleten számíthatunk. Északnyugaton elszórtan, máshol azonban több helyen várható záporeső, zivatar, lokálisan felhőszakadás is. Az északnyugatira forduló szél megélénkül, helyenként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15, 21, a legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 25, 30 fok között alakul, de nyugaton, délnyugaton 23, 24 fok is lehet.

Szombaton előreláthatólag a többórás napsütés mellett gomolyfelhők is képződnek. Elsősorban az Alföldön és a Duna vonalában alakulhat ki szórványosan zápor, zivatar, másutt csak elvétve lehet csapadék. Az északi, északkeleti szél helyenként megélénkül, de zivatarok környezetében átmenetileg erős, viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13, 20, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26, 30 fok között alakul.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?