INSIDER

Kiadták a figyelmeztetést: felhőszakadással és jégesővel fog lecsapni a vihar

Hét megyében is zivatarok tehetik tönkre a hétfői időjárást.
  • Szerző: Ripost

Hét megyére érvényes figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ.

A hét első napjára virradó éjszaka, hajnalban nagy területen párássá válik a levegő, ködfoltok kialakulására is számítani kell, elsősorban az Alföldön és az északi völgyekben.

Hétfőn az Északi-középhegység térségében, északkeleten és az Alpokalján alakulhatnak ki helyenként zivatarok. A legjellemzőbb kísérőjelenség az intenzív csapadék (rövid idő alatt 20-30 mm), ami mellett viharos szél (60-80 km/h) is kialakulhat, de jégeső és átmeneti szélrohamok is előfordulhatnak.

Fotó: omsz

A hétfői nap folyamán a pára- és ködfoltok hamar feloszlanak, ezt követően gomolyfelhős, napos idő valószínű. Elszórt jelleggel lehet záporeső, de az Északi-középhegység térségében, az Alpokalján az ég is megdörrenhet. Az északnyugati szél a Kisalföldön erősödhet meg, másutt általában mérsékelt marad. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódhat a szél. A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között várható.

Kedden napos idő várható gomolyfelhőkkel, amelyekből napközben az északkeleti megyékben zápor, zivatar kialakulhat. Estefelé a nyugati tájakon is növekszik a felhőzet, és estétől már ott is előfordulhat csapadék. A változó irányú szél csak ritkán élénkül meg, átmeneti szélerősödés zivatar környékén lehet. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 27 és 33 fok között várható.

 

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?