INSIDER

Kevesebb és drágább lesz idén a méz

Iskolapadba ültetnék a magyar méhészeket, mert részben a szaktudás hiánya miatt pusztult el idén tavasszal a magyar méhcsaládok egyharmada.
címkék:
  • Szerző: Ripost

A pusztulás fő oka a kemény tél és az ázsiai méhatka nevű parazita volt, de az is közrejátszott, hogy rengeteg a képzetlen méhész.

"Óriási hiba, hogy ma bárki elkezdhet méhészkedni, holott tulajdonképpen veszélyes üzemről van szó – mondta Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke a Magyar Időknek.

A minisztérium tárgyal a méhészekkel, de a tervek szerint a méhészkedést nemsokára egy kötelező minimumvizsgához kötik.

A méhészek dolgoznak azon, hogy visszatelepítsék az állományt és elég méhcsalád legyen, de erre csak májusra-júniusra van esély. Így a korai virágzású fajtákból, mint a repce és az akác, biztosan kevesebb méz lesz majd, ezért az árak is emelkedni fognak.

A hamisítást visszaszorították

Szerencsére a rengeteg hamis kínai méz jó részét már sikerült eltüntetni a magyar piacról. Mint arról a %% beszámolt, sokszor nem méz, hanem ahhoz megszólalásig hasonlító valami volt az üvegekben. Hogy pontosan micsoda, azt nem tudhatjuk: csak laborvizsgálatokkal lehet kimutatni, hogy mit tartalmaz az üveg.

Akkor van a legnagyobb gond, ha a csomagoláson a „nem EU-országok mézkeveréke” felirat szerepel.

"Eszébe se jusson senkinek ilyet venni! – mondta a %%-nak egy méhész. – Ezek főképp Kínából érkező, többek között rizsszirupból előállított hamis mézek. Ezeket a hamisítványokat a méhész szerint a hajókon állítják elő: feltankolnak rizzsel, és mire Európába érnek, elkészül a „méz”.

Einsteinnek tulajdonítják azt az állítást, hogy ha kipusztulnának a méhek, négy éven belül az emberiségnek is vége volna! Hogy Einstein mondott-e ilyet, kétséges, de az állítás igaz. A Greenpeace szerint a méhek munkájának köszönhetünk minden harmadik falat ételt.

Ripost előfizetés banner

címkék:
Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?