INSIDER

Kettészakad az ország: jégesővel és villámlással tör ránk a zivatar

Figyelmeztető előrejelzést adott ki az OMSZ.
  • Szerző: Ripost

Tizenegy megyét érintő figyelmeztető előrejelzést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az ország két felén zivatarok alakulhatnak ki. Az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Intenzív záporokból, zivatarokból rövid idő alatt 25-30 mm-t meghaladó csapadék hullhat.

Fotó: OMSZ

Csütörtökön kevés fátyolfelhő és a napközben erősebben megnövekvő gomolyfelhők mellett hosszabb-rövidebb időre kisüt a nap, a Nyugat-Dunántúlon és keleten elszórtan, másutt csak elvétve fordulhat elő zápor, keleten, északkeleten zivatar is valószínű.

Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében viharos széllökések is lehetnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 9 és 16 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul.

Pénteken a több-kevesebb napsütés mellett erőteljes lesz a gomolyfelhő-képződés. Többfelé várható zápor, zivatar, amelyek már a reggeli, délelőtti órákban is megjelenhetnek, de nagyobb számban a nap második felében számíthatunk kialakulásukra. Néhol heves zivatar is előfordulhat felhőszakadással, jégesővel. A déli, délkeleti szél megélénkül, néhol megerősödik, zivatarok környezetében viharos széllökések is előfordulhatnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 30 fok között várható északon az alacsonyabb, délen a magasabb értékekkel.

Ezek is érdekelhetnek
És ezeket olvastad már?